Så här lät augusti

Sommaren lider mot sitt slut och snart är det dags att ta fram de svarta kläderna, lyssna på Thåström och Broder Daniel och bejaka höstmörkret. Men har vi tur kan vi få några varma kvällar till, och augusti bjöd på en hel del bra musik att ha som soundtrack när man klämmer ur de sista dropparna ur sommaren. Här är tio av de bästa låtarna från månaden.

Deportees – Love me like i’m gone
Låten som jag har gått och nynnat på mest i augusti tror jag. Raden ”There’s a couple of things that i’m scared of, one is dying alone in my sleep” är genialisk i sin avskalade enkelhet.

Lana Del Rey – High by the beach
Efter att ha ägnat sig en hel del åt noir-doftande ballader ett tag tar Lana ett kliv tillbaka i ”Born To Die”-land. Vem fan vill inte släppa allt och bara bli hög på en strand?

Iron Maiden – Speed of light
Gubbarna är tillbaka! Med en ganska gubbig produktion också, men fan vad det är driv i den här singeln. Ser fram mot att höra den live. Om några dagar kommer skivan, räkna med en rad eller två om den. Läs mer om låten och se videon här.

Michel Dida – Höru mej bae
Sensommarens stora snackislåt. Jag hoppas att remixen med Silvana, Seinabo, Mapei, Cherrie och Sabina Ddumba släpps i en studioversion också.

Baio – The names
Vampire Weekend-basisten Chris Baio gör solokarriär och den här låten med samma titel som skivan som släpps senare i september lovar stort. Svängig discopop som påminner en hel del om Depeche Mode.

JJ – Pills
Skrev lite om den här emo-pärlan här. Månadens bästa ballad.

Graveyard – The apple & the tree
Vrid upp fuzzet på gitarren och ta på de utsvängda jeansen – Graveyard är tillbaka! Bandet bjuder inte på några överraskningar när första singeln från ”Innocence & Decadence”, men vad fan gör det när det bandet låter så här bra? Första smakprovet med återvändande medlemmen Truls Mörck, som trakterar basen med den äran.

Riwen – Dödens källa
Riwen bjuder på en hel del bra låtar på första fullängdaren, bland annat ösiga Strife and Hate och melodiska Stalking a wounded wolf. I sista låten blir det tungt på riktigt när Fredrik Lindkvist går över till att sjunga på svenska, och soundet påminner plötsligt om Vanhelgd i sina tyngsta stunder.

Laakso – Time of my life
”I’m gonna have the time of my life”. Laakso återvänder med hopp om livet, och vi som var på Popaganda i helgen som gick fick bevis på att de här återförenade indiefavoriterna fortfarande är relevanta. Nu ser vi fram mot en fullängdare.

Samling – Varulv
Samling rör sig i samma marker som Graveyard, men med ett lite mjukare anslag och på svenska. Den här låten i allmänhet och refrängen i synnerhet går inte att släppa i första taget. ”Varulv, han blev en varulv. Varulv, han blev en varulv. Varulv…”. Missa inte heller Tomma på allt som släpptes tidigare i år.

Även Sudakistan, Angel Haze, FKA Twigs, CHVRCHES med flera släppte bra musik den här månaden. Hitta dem i spellistan här nedan.

∇ Tidigare månader