Så här lät april

Körbärsblommorna har precis slagit ut och det är väl här någonstans som våren peakar? Det är den bästa tiden på året, när hoppet om en fantastisk (festival)sommar fortfarande ligger i luften. Det är nu en ska hitta de där låtarna som i höst kommer att förknippas med en lyckligare tid. Här är ett urval av månadens bästa.

Refused – Elektra
Refused are fucking back! Den här låten växer. Daniel Cannervik skrev några väl valda om den.

Best Coast – Feeling ok
Det spelar ingen roll om det är måndag, spöregn och världens jobbigaste arbetsdag. Den här låten skapar sol i sinnet och får livet att kännas rätt okej. Solskens-poprock från LA. What’s not to like?

Crystal Castles – Frail
Det mesta som det här låtsläppet resulterade i var ett bråk mellan Ethan Kath och CC:s före detta sångerska Alice Glass. Det började med en smått surmagad kommentar till låten på Soundcloud signerad Kath om hur Glass tagit kredd för hans texter. Kath tog sedan bort kommentaren och Glass försvarade sig på Twitter. Yada-yada. Jag ger låten lite uppmärksamhet istället och konstaterar att det är en grym electrodänga som låter som att den ska ta sönder högtalarna. Låten jag har lyssnat på mest med CC är Baptism och den här är väl inte helt olik, inte i kvalitet i alla fall.

Tribulation – Strange gateways beckon
Hela senaste skivan ”The children of the night” är ett mästerverk, och öppnaren är grymt snygg med sin återhållsamma känsla och meckiga trummor. Läs mer om Tribulation här.

God Damn – Vultures
Thom Edward tar i så han skiter på sig (låter det som i alla fall) när han sjunger i den här spretiga rockdängan. Den engelska duon God Damn släpper sin debutplatta i maj.

Silvana Imam – Tänd alla ljus
Utropet ”äntligen!” har väl sällan passat så bra som när Silvana Imam äntligen släppte Tänd alla ljus. Hon premiärade låten i Musikhjälpen i vintras och jag har kollat på youtubeklippet hur många gånger som helst. På Where’s the music i februari var den en av konsertens vassaste låtar. Nu är studioversionen – äntligen! – här. Och fy fan vad bra det låter.

Natali Felicia – Used to be
Grymt snygg popdebut. Drefvet gav Natali själv ordet och hon berättade om vilka artister som inspirerar henne.

Torres – Cowboy guilt
”Trallvänlig” är det enda ordet som poppar upp i mitt huvud när jag hör den här låten. Den är riktigt jävla bra. Och trallvänlig.

Daniel Norgren – Lonely girl
En kollega tycker att Friends borde använda den här låten i en kampanj, och ja, det är ingen dum idé. Balladen om en ensam tjej på skolgården är månadens vemodigaste låt.

Okay Kaya – Damn, gravity
Månadens skönaste gitarr. Och Okay Kayas röst är silkeslen den med. Okay kommer från Norge men bor och verkar i New York och det här är hennes första singel.

Ovanstående låtar och ett gäng till hittar du i vanlig ordning här nedanför.

♦ Tidigare månadssammanfattningar