Riwen: ”Det ska skava lite”

Det är dags för den harcoreintresserade att anteckna ett nytt namn: Riwen. ”Ganska enkel hardcore med en lite smutsig känsla”, beskriver sångaren Fredrik Lindkvist bandets musik.

– Det är ju nån sorts… Jag hatar ordet men ett slags all star-band.

Fredrik Lindkvist har rätt när han beskriver uppställningen i Riwen. Förutom sångaren själv, tidigare i Totalt Jävla Mörker, består bandet av Johannes Persson (Cult of Luna, Khoma), Christoffer Röstlund Jonsson (DS-13, AC4), Christian Augustin (Totalt Jävla Mörker, Tango Violenzo) och Marita Jonsson Mätlik, gitarrist från Umeå.

Bandet tog form i vintras när Johannes frågade Fredrik om de skulle starta upp ett hardcoreprojekt.

– Han ringde och frågade om jag ville vara med och jag sa ”absolut”. Även Christian Augstin som jag spelade ihop med i Totalt Jävla Mörker hoppade på. Vi tre började repa och spelade in tian som ska släppas. Sedan sa vi att vi behöver några fler i det här bandet och tog in Christoffer och Marita, säger Fredrik.

En tiotummare spelades in i mars men något låtsläpp har inte dykt upp än. Däremot dök en teaser från första repet med hela bandet upp i dagarna:

– Det är inte någon av låtarna som är med på tian som vi ska släppa, men det är typ den första låten som jag, Johannes och Christian repade in. Också en hardcoredänga, säger Fredrik.

Bandets stil beskriver han som nittiotalshardcore, bland andra Integrity har varit en inspirationskälla.

– Det är ganska enkel hardcore med en lite smutsig känsla. Det behöver inte alltid vara tight, det ska låta lite farligt i produktionen och skava lite.

Den inspelade tiotummaren kommer förhoppningsvis att släppas innan bandets premiärgig som äger rum i Umeå i slutet av september. Innan dess ska bandet också bli spelklart.

– Det är ju jag, Christian och Marita som är i Umeå och Johannes och Christoffer är i Stockholm. Så vi ska repa före spelningen, det är det, haha. Men det märks att folk har varit med i band tidigare. När man är utspridda så måste man ta mycket eget ansvar och det tycker jag att vi gör i det här bandet. Kan man inte en låt så repar man hemma.

Premiärspelningen och första skivsläppet är i fokus nu, vad som kommer sedan är oklart.

– Vi vet inte riktigt vart det ska ta vägen, vi har inte hunnit prata så mycket om framtiden. Vi gör spelningen, sedan får vi se, säger Fredrik Lindkvist.