Rammstein – äntligen på Spotify!

Äntligen lite tysk ordning på Spotify. Efter flera års bortavaro har Rammstein hittat tillbaka till streamingtjänsten.

Jag räknar tyskarna till ett av mina stora favoritband. Inte nu längre kanske. Men i högstadiet och början av gymnasiet hade jag en crush på Rammsteins tunga industrimetal. Det var också den period som jag fortfarande håller högst i bandets nu långa karriär, runt skivorna ”Mutter” och ”Reise Reise”. Två skivor som det finns ytterst få dåliga spår på.

Därefter har det gått sakta utför. Bandet har väl alltid balanserat på gränsen till det löjliga, med TIll Lindemanns barska machostämma i fronten, men de senaste åren med låten Pussy, en dildobox och senaste singelsläppet Mein Land med en skojfrisk video av Jonas Åkerlund, har inte varit några höjdare.

Rammstein ska dock ha att de alltid levererar på scenen. För den breda massan är de kanske mest kända för sina spektakulära scenshower och en Rammstein-konsert är verkligen ett sevärt fenomen, både musik- och showmässigt. När de headlinade Bråvallas första år var jag faktiskt halvsugen på att se dem, men det gick inte många minuter innan glöden tändes inombords igen. Här ska jag också slänga in en rekommendation av live-dokumentet ”Völkerball”, en av de bästa konsertfilmer jag har sett.

Nu finns de alltså äntligen på Spotify igen och det lär resultera i intensivt Rammstein-lyssnande för mig den närmsta perioden. Har du dålig koll på bandet? Här nedan hittar du en lista med fyra höjdpunkter från varje skiva. Det bästa av det bästa helt enkelt.

Jawohl!