R U Talking R.E.M. RE: ME?

Hur är det möjligt att lyssna igenom 24 avsnitt á 2 timmar podcast om ett band som egentligen alltid varit ointressant för en? Vi pratat ändå mer än två dygns material (och jag ska erkänna att jag lyssnat på varje avsnitt mer än två gånger…). Borde det inte finnas bättre saker att ta sig för?

Svaret är såklart ett rungande ”Jo… Sopa!”. Men ändå, förklaringen ligger i att humor/musik-podcasten U Talkin´ U2 to Me? är en av de bättre poddar som släppts de senaste åren. Podden startade 2014, i väntan på att U2 skulle släppa uppföljaren till 2009 års ”No Line on the Horizon”, och där bandets skivkatalog diskuteras och (nåja) analyseras. I veckan kom uppföljaren R U Talkin’ R.E.M. RE: ME där, jo ni gissade rätt, R.E.M.s skivor ska genomgå samma process.

Bakom dessa podcasts ligger programledarna och U2-fansen Scott Aukerman och Adam Scott, eller snarare Scott & Scott, radarparet med identiska röster. Aukerman är för många en doldis men har en central roll i den alternativa komediscenen i USA. Han är grundare och delägare av podcast-imperiet Earwolf och leder den populära podcasten och (nu nedlagda) TV-programmet Comedy Bang Bang samt är bland annat medskapare, regissör och producent för Between Two Ferns tillsammans med Zach Galifianakis. Adam Scott känner desto fler till via sina insatser som Ben Wyatt i Parks and Recreation, eller för roller i Party Down, Step Brothers och, naturligtvis, Hot Tub Time Machine 2.

Tillsammans guidar de oss genom skiva för skiva med U2 och vi får lära oss viktiga fakta såsom bandmedlemmarnas namn (Bonobos, Thedge, Adam Clay-two-thousand-pounds och Larry Mullen sr’s son), vilka instrument de spelar (kommer inte ihåg nu) och hur de först hörde talas om U2. Ni hör, oumbärliga, heltäckande fakta om ett av världens största rockband.

Tar ni er bara förbi det makalöst pubertala skämtet i första avsnittet om Sunday, Bloody Sunday (jodå, ni kan ana vad det handlade om) är ni in for a treat. Sylvass humor blandas med insiktsfulla diskussioner om musikhistorien tillsammans med gäster såsom Paul F. Tompkins, Todd Glass, Lance Bangs och den bortgångne Harris Wittels. Nämnas bör även pod-i-pod-klassiker som ”I Love Films” och ”Talkin’ bout Turtle” (naturligtvis Turtle from Entourage och inget annat). Det ska också sägas, vill man ENBART lyssna på prat om U2 är podden inte för er, i vissa avsnitt hinner de inte ens fram till ämnet, men behållningen ligger i två skickliga underhållare och historieberättare som med en fantastisk personkemi och självdistans nördar loss i ett ämne som deras partners sedan länge tröttnat på.

I ett av de sista avsnitten fick Scott och Scott till en lång intervju med U2, något som längs resan kändes högst osannolikt med tanke på de stundtals rätt, ähum, ”inte så snälla” one-liners som droppats om Bono och hans gäng. Ska ni bara lyssna på ett avsnitt är det just detta jag rekommenderar. Personligen har jag lärt mig uppskatta U2 betydligt mer via podden, något som framstod helt osannolikt för 15 år sen (eller så börjar jag bara tappa den lilla edge jag en gång hade), även om jag aldrig kan komma över låtar som The Sweetest Thing eller Vertigo. Men att verkligen ge The Unforgettable Fire eller War en chans har gett en hel del (och om inte annat förstår man ännu fler av Håkan Hellström eller Kents referenser).

I veckan lanserades då uppföljaren, där de kommer gå igenom R.E.M.s skivkatalog. I första avsnittet avhandlades debutsläppet från 1982, EPn Chronic Town, en för egen del helt förbisedd pärla innehållandes bl.a. Garedning at Night. Min kunskap om bandet sträcker sig bara något längre än viss koll på några av de stora album som släpptes på 90-talets, och ser detta som en möjlighet att upptäcka ett av våra riktigt stora band mer på djupet. Diskussioner om R.E.M. letade sig in redan i U Talkin´ U2 To Me? där Scott och Scott listade sina topp 10-listor över R.E.M.s bästa låtar, och där kan man iaf säga att vi är rörande överens:

  1. Shiny Happy People
  2. Shiny Happy People
  3. Shiny Happy People
  4. Shiny Happy People
  5. Shiny Happy People
  6. Shiny Happy People
  7. Shiny Happy People
  8. Shiny Happy People
  9. Shiny Happy People
  10. Shiny Happy People