Pre & Post Us – Jisses vilket scriptat drama

State of Drama
Pre & Post Us
(Universal, 2015)

Smeta ut kajalen, ladda krokodiltårarna och gör er redo för en ordentlig åktur i de uppförstorade överdrivna känslornas förlovade land. För när State of Drama frestar med en ny fräsch ep-inspelning blir det åka av.

Orkestern, som gjorde sitt första avtryck i en Melodifestival för ett par år sedan (med en låt som jag inte för mitt liv kan komma ihåg), jobbar med breda penseldrag och doppar tårna i så väl pop som rock när de ska uttrycka sina känslor. Melodispråket är därtill så övertydligt att det är snudd på omöjligt att inte börja tralla med. Det är med andra ord dramatiskt och storslaget så det förslår.

Man skulle om man vill slänga sig med förenklingar kalla State of Drama för ett svenskt The Script.

Likheterna i sättet att bygga upp låtarna och låta väna popmelodier blomma ut i stadionrefränger är nästan identiskt och som allra mest tydligt är det i Ready to Love Again som lika gärna skulle ha kunnat vara hämtad från irländarnas senaste skiva.

”Pre & Post Us” är på det sättet väldigt tillrättalagd. Ett synnerligen scriptat drama om man vill vara ordvitsig.

Men gruppen ska inte förringas. Förstaspåret Pre And Post You är hitmaterial från början till slut och i Drown, där gruppen spänner musklerna lite och snarare tenderar att tangera The Rasmus-rock, är en riktigt bra låt.

State of Drama saknar det där som i vardagligt tal kallas för originalitet, men är det något vi borde ha lärt oss av musikbranschen vid det här laget är att det knappast är vad det handlar om.

Det enda som betyder något är bra material och skickligt utförande och där tar sig State of Drama trots allt en bra bit med ”Pre & Post Us”.

 

”Pre & Post Us” släpps på onsdag nästa vecka. Den 29 april.