Pajala Pop från en liten jävla byhåla

Pajala Truck Co
”Pajala Pop”
(A West Side Fabrication, 2016)

pajalapop2Man ska förstås inte jämföra rakt av, det vore nog inte rättvist, men jag får vibbar som skickar mig hela vägen tillbaka till 1999.

Ni vet när en samling tuffa tjejer från Robertsfors en bit norr om Umeå plötsligt klev fram i offentligheten och med en precis lagom avvägd dos av kaxighet och orädd upptäckarlust mutade in en egen liten del av historieskrivningen i den svenska rockhistorien.

Sahara Hotnights debutalbum ”C’mon Let’s Pretend” gjorde stort väsen av sig och öppnade flera nya dörrar. Måhända var det så att det talades oproportionerligt mycket om att de var ett ”tjejband” istället för hur bra det där albumet egentligen var (för det är än idag lysande!), men låtar som Drive Dead Slow och Quite a Feeling exploderade och står sig fint än idag.

När Pajala Truck Co nu albumdebuterar med ”Pajala Pop” är känslan exakt densamma. Soundmässigt finns definitivt kopplingar till den där tiden innan Sahara Hotnights började polera sitt sound, det obändigt obstinata som bara vill ut genom högtalarna oavsett om det låter perfekt eller inte. Det är rockmusik som kräver sin plats oavsett om lyssnaren från början är villig att ge upp den eller inte.

Paletten för de här debutanterna rymmer naturligtvis fler färger och nyanser än så, men det närmsta jag kan komma en klockren referens är tidiga Sahara Hotnights (öppningsspåret Waving Your Arms In a Harmful Way skulle rent av kunna vara hämtat från ”C’mon Let’s Pretend”).

Men det är lika mycket känslan av att gänget kompromisslöst kastar sig in från sidan som gör att jag gärna drar parallellen. Sahara Hotnights kom som underdog från en liten ort och kastade sig huvudstupa in i en företrädesvis manlig rockvärld. Pajala Truck Co kommer även de från en liten ort och har, även om de försökt pocka på uppmärksamheten med ett gäng singlar genom åren, verkat mycket i skymundan. Fram till nu.

Orkestern påbörjade inspelningen av det här albumet redan 2008. Sedan dess har mycket vatten hunnit flyta under broarna och livssituationen förändrats betänkligt på alla möjliga plan, men kärleken till låtarna har ändå fått sällskapet att fortsätta och tillslut nu avtäcka resultatet. Pajala Truck Co ville enligt egen utsago visa att det går att göra ”riktig pop från en liten jävla byhåla”.

Mer underdog-perspektiv än så blir det naturligtvis inte och jag tycker att det hörs. ”Pajala Pop” låter som en skiva inspelad av en grupp som har allt att vinna men egentligen skiter i om de vinner eller inte. Det är lika melodistarkt och medryckande som det sprudlar av spelglädje och musikalisk kärlek.

Någon uppståndelse likt den som uppstod kring ”C’mon Let’s Pretend” kommer det naturligtvis inte att bli. Det är inte den trendvinden som blåser så här hösten 2016. Men jag hoppas att många lyssnar.

För det kommer uppenbarligen definitivt mer än dragspelsmusik från den där byhålan.

 

Pajala Truck Co – Pajala Pop