Omslagsonsdag: Vattnet Viskar – Settler

När amerikanska Vattnet Viskar visade upp omslaget till sin nya platta ”Settler” i april lyfte jag på både ett och två ögonbryn i förvåning. Inte för att amerikansk black metal brukar präglas av visuella symboler som uppochnervända kors och brinnande eldar, snarare tvärtom.

SettlerMen en kvinnlig astronaut som ser fantastiskt lycklig ut? Ett minst sagt ovanligt BM-omslag.

När skivan släpptes i juni föll bitarna på plats.

Precis som Vattnet Viskar kom Christa McAuliffe från New Hampshire. Hon var lärare och blev 1985 den första att bli utvald till att delta i Nasas ”Techer in space”-projekt. I januari 1986 var hon en av de sju ombord på rymdfärjan Challenger – som exploderade strax efter starten.

BIlden som är på omslaget till ”Settler” är gjord av konstnären Josh Graham och är återskapad från ett fotografi på Christa när hon tränar i tyngdlöshet.

Sångaren och gitarristen Nicholas Thornbury berättar i nummer 175 av Close-Up Magazine:

christa-mcauliffe-1”Vi har haft den där bilden med oss under hela inspelningen. Challenger sprängdes bara någon minut efter starten, vilket är ganska ohyggligt. Den där bilden där hon ser så lycklig ut kändes symbolisk, hon är vid sitt livs höjdpunkt för stunden, och så direkt efteråt tas allt ifrån henne. Där har du det övergripande temat för ’Settler’”.

Plötsligt känns inte omslaget så fel ändå. Det är kusligt och vackert på samma gång – inte helt olikt Vattnet Viskars musik.

Kolla upp skivan om du gillar black metal – det är en av sommarens bästa.