Omslagsonsdag: Kill It Kid – Feet Fall Heavy

Jag vet inte varför, men jag har alltid fascinerats av trasiga människoöden.
Vare sig det handlar om film, fotografi eller litteratur blir jag nästan alltid som mest fängslad när det är människor på misärens brant, i samhällssituationer som avviker från det kärleksfullt vackra som skildras.

Inom litteraturen blir jag ofta rent av betydligt mer engagerad av karaktärerna som sådana och deras enskilda livsteckning än själva handlingen i sig. Det finns en dragningskraft hos de trasiga karaktärerna och det där återspeglas ofta även i musik.

Jag drabbas och fängslas ofta av musik som bär det där trasiga i sig. Det kan lika gärna röra sig om fina låtar med vackra budskap som nattsvarta betraktelser i moll. Viss musik har helt enkelt bara den där känslan. Precis som dess omslag.

Layout 1Skivan ”Feet Fall Heavy” med Kill It Kid är en i alla avseenden ganska medelmåttig skiva rent musikaliskt. Men den utövar ändå en stark dragningskraft på mig.

Här snackar vi om musik och omgivningar som för tankarna till riktigt skabbiga amerikanska väghak där röken ligger tjock, där folk är tandlösa och där samtliga som hänger vid bardisken har så miserabla liv att det skulle gå att skriva romaner om dem.

På så vis lyckas Kill It Kid väldigt väl med sin bluesrock. De skapar bilder, men tyvärr kommer de inte längre än så. Musiken är nämligen inte särskilt bra.

Men omslaget är fantastiskt.

Det lockar till så oerhört mycket reflektion och får min fantasi att skena iväg och överhetta hjärnan.

Det är höst, det blåser i kvinnans hår medan hon blåser en tuggummibubbla framför en fond där en (till utseendet) amerikansk landsbygdssylta tornar upp sig i oskärpa.

Bilden kan givetvis tolkas på många olika sätt, men det är väldigt svårt att inte hitta saker som tristess, slentrian, ångest, kanske rent av misär i den. Trasigt helt enkelt.

Min fantasi bygger händelser, tragiska konversationer och smärtsamma avsked utan att egentligen reflektera över varför.

Jag skapar scener, karaktärer och livsöden, det ena jävligare än det andra.

Viss musik och vissa omslag får mig att vilja skriva böcker. ”Feet Fall Heavy” är ett av dem.