Omslagsonsdag: Hotter than hell

Om man tar en titt på Kiss diskografi från början av karriären får man en aning om hur snabbt deras karriär exploderade. Under de första fyra åren släppte bandet sex studioplattor, plus två livealbum. Ett rasande tempo – i alla fall om man jämför med dagens musikbransch. I februari 1974 släpptes den lysande debuten, sen var det bråttom med en uppföljare. Kiss skrev nya låtar, stack in i studion och den 22 oktober släpptes ”Hotter than hell”. Skivan fyller alltså 40 år idag – grattis!

Kiss-Hotter Than HellAtt det var bråttom att få ut en ny skiva märks på ”Hotter than hell”. Produktionen är bed-e-röv-e-lig minst sagt. Det finns absolut inget tryck i trummorna och Comin’ home låter mest som en demoinspelning. Synd, för några av Kiss vassaste kompositioner (och riff!) finns på den här skivan. Ta till exempel Ace Frehleys Parasite, nyss nämnda Comin’ home (som fick inleda MTV: Unplugged i en snygg version), tunga Watchin’ you eller inledande Got to choose. Eller den bästa av alla, semiballaden Goin’ blind. Gene Simmons skrev låten tillsammans med Steven Coronel till Wicked Lester, bandet som Simmons och Paul Stanley spelade i innan de bildade Kiss. Texten till låten handlar om romansen mellan en 93-årig man och en 16-årig flicka. Och det är alltså han som är på väg att bli blind. Eh, ja, en av många bisarra texter från Gene Simmons hjärna. Men med den melankoliska melodin i låten, det snygga solot och Simmons sånginsats blir det en fantastisk låt.

Till omslaget då. Även här märks det att produktionen av ”Hotter than hell” gick snabbt. Omslaget står ut som ett av Kiss mest fulsnygga. Med betoning på fult kanske. Ett inklippt studiofoto i svartvitt på en gräll och färgstark bakgrund. Med massa japanska tecken (det japanska temat har ingen förankring i musiken på skivan, men ska ha resulterat i ett väckt japanskt intresse för bandet). Och vad gör de där fingrarna i överkanten där? Omslaget har i alla fall önskad effekt – det står ut i skivbacken.

Ace, sminkad till hälften.
Ace, sminkad till hälften.

Fotograferingen till omslaget och baksidan av skivan har blivit föremål för några kända Kiss-anekdoter. Ace Frehleys smink är till stor del airbrushat i efterhand på omslaget. När plåtningen skulle göras hade han precis varit inblandad i en bilolycka och hade sår i ansiktet som gjorde att han inte kunde ha sminket mer än på halva ansiktet. En myt som många Kiss-fans har hört talas om är att Ace var den enda i bandet som hade en heltäckande dräkt för att han hade varit med om en bilolycka och fått brännskador över hela kroppen. Kanske ett rykte som startade här?

Fotograferingen till baksidan är en historia för sig. Fotona visar medlemmarna i lite olika element. Ett av scenerierna var en vild fest/orgie med ett gäng lättklädda damer och flödande alkohol. Kiss tog naturligtvis uppgiften på största allvar – alla utom Gene Simmons var enligt egna uppgifter stupfulla. Paul Stanley fick låsas in i sin bil för att han inte skulle skada sig själv och andra (oklart hur smart det var att stänga in honom i just en bil). Mycket riktigt slutade fotosessionen också i en väldigt verklig orgie – enligt ryktet i alla fall.

Full som ett ägg.
Full som ett ägg.

Till syvende och sist: En av Kiss bästa skivor – men med ett av de fulaste omslagen. ”Hotter than hell” blev kanske lite halvfärdig, men det hindrar inte Drefvet att skicka ett stort grattis till 40-åringen: GRATTIS!