Nytändning för den Sverige-älskande kanadensaren

Danko Jones
Fire Music
(Bad Taste Records, 2015)

Det har aldrig handlat om något annat än att spela rock och att stå på scen, varför ska man då vänta sig något annat av Danko Jones? Som en liten gnutta variation och utveckling….kanske? Inte?

dankojonesfiremusiccdNär Kanadas mest passionerade rockälskare frestar med ett nytt album (jo jag vet att det är en trio som bär frontmannens namn, men kom igen, utan Danko inget band) är det inget nytt under solen. Det är potent kukförlängarrock med allsångspotential som gäller och materialet låter precis som brukligt skrivet för att fungera sida vid sida med tidigare hitlåtar i en setlista.

”Fire Music” är en helt ny och en helt vanlig Danko Jones-skiva.

Ändå känns den lite som en nytändning för den Sverige-älskande kanadensaren och hans kumpaner. Den senaste ansträngningen ”Rock And Roll Is Black And Blue” var ju, några få ljuspunkter (Just a Beautiful Day, Type Of Girl och Conceited) till trots, en ganska svag historia som snabbt glömdes av omvärlden. ”Fire Music” har fler bra låtar att skryta med.

Visserligen låter öppningsspåret Wild Woman som en rockversion av något man skulle kunna hitta bland det sämsta avskrapet från Pain-katalogen, men sen tar det sig. Sättet att jobba med tralliga, rent av nynnvänliga sing-a-long-partier i spår som Body Bags och She A’int Coming Home (jösses så makabert det blir när man placerar de två lättitlarna intill varandra) känns pigga och skänker en fräschör åt albumet. Trots att det bitvis tangerar något som Iron Maiden skulle ha kunnat krysta fram. Det är spår som borde kunna fungera alldeles utmärkt i livesammanhanget framöver.

Likaledes plussar jag gärna för driviga The Twisting Knife och den spänstiga koklockan i singelspåret Do You Wanna Rock (vilken solklar Danko Jones-titel!). Sen finns det förstås en hel del skåpmat och ganska träig utfyllnad däremellan, men det har det ju alltid gjort när den här orkestern släpper plattor. Det är de specifika låtarna, de som tar sig hela vägen till livescenen som är det viktiga.

”Fire Music” är en Danko Jones-skiva. Ni vet precis vad det betyder.