Nya Metallica – den bästa på länge

Metallicas andra singel från kommande plattan är det bästa bandet presterat på länge.

Thrashgiganterna Metallica öppnade dagen med att tillkänna ge att de ska inviga någon nybyggd superduper arena i Köpenhamn med två konserter. Måttligt intressant kan tyckas, har man sett Metallica så har man sett Metallica det är inte direkt så att de blir mer upphetsande som liveband ju fler år som förflyter.

Något som definitivt kan sägas om dem även som skivproducenter. Vare sig man gillar den första halvan av karriären då oborstad thrash metal stod på agendan eller attraheras mer av tiden av mer kommersiellt kammad hårdrock som följde efter det monumentala svarta albumet, kan förmodligen de flesta instämma i att det mesta som prånglats ut de senaste femton åren är, well, så där.

Därför är det extra glädjande att den andra singel från kommande albumet (ostigt döpta ”Hardwired…To Self-Destruct”) som skickades ut i etern under eftermiddagen är det bästa Metallica åstadkommit på länge.

I Moth Into Flame lyckas amerikanerna återigen koka ner de bästa delarna av sitt musicerande till en låt som håller som helhet. Det är riffdrivet, det är aggressivt och det är synnerligen melodiöst i en och samma bit utan att det drar iväg åt några extremer som det ibland haft en tendens att göra när bandet ansträngt sig alldeles för mycket i jakten på lyckade låtar.

Jag diggar det hårt. Avgör själva.