Noel har som vanligt rätt

Det har aldrig varit lättare att konsumera musik.
Tryck on på din dator, din smarta telefon, din tv, din smarta platta och säkert massa fler manicker som jag ännu inte lärt mig så är du någon touch ifrån oceaner av musik.
Musiken har aldrig varit mer lättillgänglig. Så frågan är då, varför blir den bara sämre och sämre?

När jag först skaffade spotify blev jag som besatt. Jag låste in mig och satt i timmar och letade nya artister att ramla kär i. Hittade jag något jag gillade var det självklara valet att trampa oupptäckta stigar genom att klicka på ”Related Artists” och så fann man ett nytt världshav att vada sig genom innan man fann fast mark.

Klickar du dig in på samma tjänst idag så möts du av redan ihopsatta listor med namn som ”Lugnt&Skönt”, ”Middagsmusik” och favoriten ”Vinter-Chill”. Vad fan har hänt?
Har vi slagit oss till ro? Är vi mätta? Har vi tröttnat?

Musiken hittar vi från allt fler plattformar idag samtidigt som all ny musik stöps i samma form. Avviker du från den stora massan så hamnar du på bakgården. Dansar du inte efter de stora pojkarnas flöjt så hamnar du längst ner i frysboxen. Vill du komma med på vår myspysfeelgood-lista? Ja då får du fan se till att göra som cheferna säger.

Musikbranschen har idag tagit över den bespottade facklan som gäckat och häcklat modeindustrin. Är du inte perfekt så har du ingen chans. Hemligheten som alla såklart redan vet är att INGET är perfekt. Tror du låtarna i dina lurar är från en första-tagning? Först efter att det rensats i filter, trimmats i hörnen och efter lite klippning och klistring så har din låt en chans att hamna på en lista. En av de där listorna som folk orkar klicka sig fram till.

Dagens listmusik är skit. Ren och skär skit. Det saknas hjärta, själ, lungor och blod. Om du gör en wikipedia-sökning på ordet ”identitetslös” så kan jag garantera att det kommer upp en länk till Billboard Top 100.
När artister inte ens sätter penna mot papper för att bemöda sig med att beskriva en känsla, vart är vi då på väg?
Vem är konstnären då? Artisten? Låtskrivaren? Producenten? Studioteknikerna?

Så länge musikindustrin kontrolleras och bevakas av alltför stora aktörer så kommer den här odören bara att bli starkare. Det kommer massproduceras musik som är lika färgstark som ett glas vatten och ingen kommer reagera.

Men du kan sätta stopp för det. Du kan sätta ner foten. Om du bara orkar.
Ta inte den enkla vägen, stanna inte vid ett klick, fortsätt, fortsätt. Gillar du inte vad du hör? Ta ett steg framåt istället, våga trampa nya stigar, du kommer hitta paradis-öar mitt i havet. Jag lovar.

Som vanligt så har Noel rätt..som vanligt..