Nicole Sabouné och True Moon sätter ord på mörkret

Ett förband har väl egentligen som funktion att värma upp publiken? Att agera isbrytare och lätta upp stämningen inför större saker. Jag tror någon glömde berätta det för Karolina Engdahl och de andra i True Moon. För herrejävlar vilken öppning av kvällen!

Jag var aldrig i England under början av 80-talet. Jag fick aldrig uppleva svallvågorna av punken, visst jag har hört The Cure, Siouxsie and the Banshees och Joy Division. Men jag har aldrig upplevt de banden. Jag kommer nog aldrig komma närmre än såhär. Den svärtan, den smärtan, den fantastiska auran av känsla som sveper in varenda låt. Jag står alldeles knockad. Imponerad. Hänförd. Jublandes. Det är så sprött, så stenhårt, så rasande snyggt.

Ska man värma upp en publik så ska man ta mig tusan sätta eld på varenda själ.

Så in i en kokande lokal äntrar Nicole Sabouné till introt av en stenhårt pulserande The Body, och det krävs så otroligt lite av Sabouné för att ta över hela lokalen. Hon ÄR så otroligt cool, så opretentiöst enkel. Från den första sekunden har hon varenda brinnande människa i ett järngrepp.

Det jag älskar med livemusik är att låtarna får en ny skrud, och Nicole Sabouné är ett perfekt exempel. Där musiken på skivan har ett mörkt gotiskt ljud så får de på scenen ett helt nytt liv. Allt skruvas upp ytterligare ett par varv, det blir skitigare, mörkare, mer..eeehhh..jävligt och så otroligt mycket snyggare. Jag menar den alldeles briljanta Unseen Footage from a Forthcoming Funeral är en energibomb som skulle få Robert Smith, Ian Curtis och Morrissey att pogo-dansa sig blodiga. Och vad gör jag? Jo jag bara står och ler med hela kroppen med båda fötterna tryggt på det vibrerande golvet.

Jag skulle kunna skriva tusentals hyllande tecken om spelningen. Men jag skulle aldrig komma i närheten av den där känslan, den där ingrediensen som gör det så otroligt bra. Det enda jag kan göra är att råda dig att själv gå och se vinterns bästa liveupplevelse.

Du kommer absolut inte att bli besviken. DET kan jag med bestämdhet lova dig.