Ester Segarra

Nick Holmes tar sitt första dopp i blodbadet

Bloodbath har blivit någon slags institution under de lite mer än 15 år som bandet varit aktivt. De släpper inte musik särskilt ofta, konserter är också sällsynta och sättningen har inte sett likadan ut på två album. Men när Bloodbath väl gör sig hörda kan man räkna med dödsmetall-kvalitet.

Den här gången är bandet aktuellt med sin fjärde fullängdare ”Grand morbid funeral” och det alla vill veta är hur nya vokalisten Nick Holmes, som efter stort hemlighetsmakeri avslöjades tidigare i höstas, klarar uppgiften.

Han hade två stora par skor att fylla när han tog jobbet. Mikael Åkerfeldt har den mäktigaste rösten inom metal, hans growl när det är som bäst rår ingen på. Även Peter Tägtgren, som hoppade in på ”Nightmares made flesh”

Att valet föll på Holmes förklarar Anders Nyström och Jonas Renkse för Metal Hammer med att han har varit en av deras favorit-growlare sedan Paradise Losts tidiga skivor. Jag är glad att de valde någon som har en annan stil än både Åkerfeldt och Tägtgren. Nick Holmes röst låter betydligt mer skitig och rå och han gör ett lysande jobb på skivan.

Även musiken har fått sig en liten putsning. Medlemmarna pratade på förhand om ett nytt sound, och helt nytt är det förstås inte, men jag skulle beskriva ”Grand morbid funeral” som Bloodbaths mest lättillgängliga skiva hittills.

Som sagt, man kan räkna med kvalitet från Bloodbath, även den här gången. Tillsammans med At The Gates ”At war with reality” är det höstens bästa metalplatta.