Nationalteaterns Rockorkester och Konsert & Kongress

Tanken var att Nationalteatern skulle genomföra sitt sista framträdande på Lisebergs stora scen förra året. Jag och publiken i den snudd på utsålda Crusellhallen är glada för att det inte blev så.

Möjligen började spelningen något trevande. Jag inbillar mig att Hans Mosessons nyliga bortgång påverkat bandet. Även om Mosesson inte varit aktiv på flera decennier handlade det likväl om en bandmedlem som inte längre är ibland oss. För mig lossnade spelningen på allvar när Ulf Dageby spelade Ut i kylan. Det kan tyckas paradoxalt att en ballad kickade igång kvällen. Det blev dock väldigt starkt när Dageby drog igång den allra första låt han skrev under en konsert som rimligen var en av Nationalteaterns sista. Och framför allt var det förlösande att Ut i kylan följdes upp av Vi fortsätter spela rock & roll men vi håller på att dö. I vanliga fall kan den kännas lite banal, men nu blev den ett värdigt långfinger åt döden.

När jag var ung valde jag bort Nationalteatern då jag uppfattade deras musik som daterad. Det är därför mycket ironiskt att musiken och framför allt texterna, så här ett halvt liv senare, känns smärtsamt aktuella. Nationalteatern ger en röst till de unga, till de marginaliserade, till pundarna. Frågan är om Sverige någonsin har varit mer i behov av att höra deras röst? Den typen av berättelser återfinns i och för sig numera i hiphop-texter, men jag misstänker att Nationalteaterns publik inte riktigt är up to date med modern hiphop. Så ju fler som påminns om de aktörsperspektiven desto bättre. Heller lyssna på rösterna från förorten än att ropa fler polislakejer.

Orkesterns starkaste lysande stjärna den här kvällen var Matilda Sjöström. Hon sjöng bland annat klassikerna Ingelas sång och Hanna från Arlöv. Hoppas verkligen att publiken tar sig tid till att kolla upp Sjöströms egna musikaliska projekt, Steget och Det Brinner. En bra inkörsport kan antagligen vara Stegets Ebba Grön-cover Flyktsoda, snoka upp den till att börja med. Nationalteaterns timmar må vara räknade, men nya röster kommer att sjunga i framtiden. Matilda Sjöströms röst till exempel, kolla upp den som sagt var.