Skärmdump/SVT Play

När det skaver blir det som bäst

Det finns knappt något tråkigare än dunka-i-ryggen-dokumentärer där musiker berättar om hur bra andra musiker är. Jag vill ha konflikt. Och det finns det i SVT:s nya serie Krunegård och Jinder på Turné.

Det är proffs-producenterna Agnes-Lo Åkerlind och Henrik Burman som ligger bakom serien där vi får följa med bakom kulisserna på Markus Krunegårds turné i höstas där Little Jinder hängde med som förband.

Ett gig hon inte var så pepp på till att börja med (”det är väl inte det fetaste jag har gjort”). Och under seriens gång (i alla fall de två avsnitt som hittills har lagts ut) så får vi se livet som förband från dess sämsta sida. Att åka tåg istället för turnébuss. Att få logen där alla ska gå på toa. Att inte bli insläppt på spelstället.

Och när Little Jinder har genomfört sin inte särskilt lyckade spelning i Karlstad ställer hon sig frågan: ”Varför gör man det här? Varför spelar man för någon annans publik?”. En berättigad fråga – det måste ju vara tortyr att spela för en publik som är där för att se någon annan.

Det första mötet mellan huvudpersonerna är stelt, och hur mycket som är 100 procent genuint är svårt att säga, programmet är såklart klippt. Men det finns en jävla obekvämhet där och i hela programmet som är helt fantastisk att se.

De två första avsnitten av Krunegård och Jinder på Turné finns att se på SVT Play nu. Gör det.