Några tankar om Förra Julen

Nejdå, ni ska inte få en inblick i min dagbok eller ett utdrag ur Holmquists liv. Vi ska snacka lite kring Svekets senaste EP ”Förra Julen”, där titelspåret är en cover på en av världens sämsta, men ändå bästa jullåtar. Så hur vågar man ge sig på denna institution till låt? Och framförallt, hur låter det?

Det viktigaste först. Att bara ens komma på tanken att röra den här låten kräver ett mod och självförtroende av det lite mer ovanliga slaget. För jag menar det är ju ändå Last Christmas. Det är ju för tusan WHAM! Jag har en sån otrolig hatkärlek till låten. Jag älskar den, jag gör verkligen det. Det 80-talsglättiga, det sockersöta, och den otroligt löjliga (men effektiva texten), då tänker jag inte ens ge mig in på en videoanalys. Då skulle jag behöva ett par dagar till. Nej nu håller vi oss till det väsentliga. Vi håller oss till Sveket.

Rent musikmässigt jublar jag över låten, det synthiga, den pastellfärgade känslan över arrangemanget är otroligt medryckande. Mer Erasure och Pet Shop Boys än WHAM och George Michael och det är ju ett enormt plus. Men.. såklart kommer det ett MEN. Texten. Jag vet och jag har full förståelse för att det är svårt att sminka över och putsa en trafikolycka. Den svenska Sveket-versionen går i samma anda som sin episka föregångare. Och vet du vad? Det gör mig inte ett skit.

Låten hade totalt gått sönder av en Ranelidsk text. En sån här låt ska ha en text som speglar känslan. Och där, exakt DÄR har Sveket träffat exakt rätt.

Summa summarum. Sveket har gjort en cover på en tidlös låt. Man har gjort den till sin egen och man har gjort den hyfsat rättvis. För modet att ens ta i låten applåderar jag, för det musikaliska arrangemanget dansar jag. I övrigt så kommer nog låten knappast att spelas i mitt hem. Det är originalet alldeles för bra för.

Men berätta inte för någon att jag tycker det.