Musik + Politik = Sant

Det är Supervalår™ och nu börjar partierna växla upp i sina kampanjer för att locka väljarna. Medan Moderaterna satsar på utklädda hundar leder Feministiskt initiativ hittills kampen genom att släppa en samlingsskiva med ett gäng grymma artister.

obama

Att använda musik i valkampanjer är inget nytt. Särskilt i USA brukar man prata om vilka artister som stödjer vilket parti. I det senaste amerikanska valet hade Barack Obama stöd från bland andra Lady Gaga, 50 Cent, Elton John, Jay Z och Bruce Springsteen.

Den här gången medverkade Springsteen med egen vilja, annat var det när republikanen Ronald Reagan var en av dem som totalt missade sarkasmen i Born in the USA och använde den i sin presidentkampanj.

Även i Sverige har flera artister ställt sig bakom olika partier. Mange Schmidt har gjort en låt åt Moderaterna, Willie Craaford har supportat samma parti och Carola har (såklart) stöttat Kristdemokraterna. Den senaste tiden har det dock mest handlat om att visa vilka man inte stödjer, med till exempel Kartellen och Timbuktus Svarta duvor & Vita Liljor och Vapenbröders Nej tack.

Men jag kan inte minnas att något parti har gjort en sådan storsatsning på musik som Feministiskt Initiativ som samlat gräddan av det creddiga musiksverige för en dubbelskiva som ska släppas i april. Bland andra Robyn, The Knife, Alina Devcerski, Marit Bergman, Nina Persson och Gnučči medverkar och det blir både eget material och covers.

Stina_Svensson_FI_pressfoto
Stina Svensson, FI

Jag frågade Stina Svensson (@stinasvensson), talesperson på FI, om reaktionerna på nyheten om skivsläppet:

– Mycket kärlek och inspiration på sociala medier. Det fullkomligt flödar.

Har det varit stort intresse från artister att vara med på skivan?

– Det har ju inte varit svårt att få artister att vara med på skivan om jag säger så. Tvärtom. Vi är oerhört glada för att så många artister och musiker ställer sig bakom vår feministiska och antirasistiska politik. Kultur och musik är ju en så viktig del i ett demokratiskt samhälle. Det har varit så att det har varit svårt att ge plats till alla som vill vara med. Det är ledsamt att vi ändå har fått tacka nej till artister som kommit in nu i slutskedet. Vi hinner helt enkelt inte få med deras låtar också.

 

 

 

Själv tycker jag att det är ett riktigt grymt initiativ. Kanske mest för att jag gillar artisterna som medverkar på skivan och ser fram mot en dubbelplatta med en massa bra låtar.

Men också för att jag tror att det är rätt väg att gå för att nå ut till fler inför valet, vilket parti det än gäller. Vi kommer få se många fler politiska utspel innan september, säkerligen en hel del kulturella sådana. FI leder vägen.