Motsatsen till 13% rasister

Silvana Imam
Debaser Strand, Stockholm
2014-12-05

Debaser Strand är fyllt till bristningsgränsen. Det är lapp på luckan långt innan förbandet For BDK äntrar scenen och ändå slingrar sig en lång kö av förhoppningsfulla ute i regnvädret.

Det är många som vill se hypade Silvana Imam. Det är många som vill dela ställningstagandet för alla människors lika värde med henne. Och den här kvällen blir till ett enda stort väckelsemöte.

Den unga artisten är lite av sinnebilden för det samhälle alla utom 13% av befolkningen vill ha. Ett samhälle där kön eller nationalitet inte spelar någon som helst roll. Den här kvällen blir därför inget annat än en sammankomst som bärs fram av brännhett, febrigt engagemang.

Silvana Imam tar ställning med sådant raseri att det glöder och i hits som I*M*A*M och Svär på min mamma hjälper den minst lika engagerade publiken till att lyfta taket på etablissemanget. Den senare är, om man nu ska utse en sådan, ofrånkomligt kvällens höjdpunkt.

Det är stjärntätt så väl på scenen som i publiken. Inte helt oväntat gästar Adam Tensta och Julia Spada i öppnande Jag är en fakkin gee och givetvis skymtar Beatrice Eli förbi. Nere på golvet trängs Silvanas mamma med storheter som Kajsa Grytt, Seinabo Sey, Norlie & KKV och Sebastian Ingrosso.

Många vill se Silvana Imam, förmodligen inte för att hon är en överdrivet fantastisk artist, utan för att hon gör något som känns. På riktigt. Det är det där brinnande, aggressiva engagemanget som gör henne så angelägen.

Det är ett engagemang som förmodligen hade kunnat öppna ögonen på och omvända några procent rasister.

Om de hade haft vett nog att vara på plats vill säga.