Daniel Wirgård

Monovibes kommer med mörker

Jag är ledsen att behöva komma med dessa mörka nyheter. Men mörkret är på väg. Det drar in som en orkan från västkusten. Med mörkret kommer dansant synthmusik. Hurra för mörkret.

Monovibes är en Gbg-baserad synthduo som med en fullängdare i ryggsäcken nu släpper en fem spår dansant EP. Det duon lyckats åstadkomma på detta alster är en fantastisk hybrid mellan maskin och människa. En robot med varmt mänskligt blod.

Syntharna har en stor given plats i musiken, men de tar aldrig överhand. Det finns hela tiden en själ. Sången är varm och texterna gör sitt till att fånga in lyssnaren. Trots att musiken är mörk, gotisk och stundtals karg, så blir den aldrig stel eller kall. Det finns ett stort bultande hjärta i varje spår.

Det Fredrik Nero och Niklas Hugosson lyckas med är att skapa ett konstverk målat med blyerts och kolpennor och där verket hänger i en sal med blinkande neonljus. Lyssna så kommer du förstå.

Första spåret Give In sammanfattar hela skivan egentligen. Mörka toner, sång som känns inbjudande och en väldigt medryckande melodi.

Det spelar ingen roll om duon drar ner tempot och fyller på med svärta, som i Heavenly Bliss, det blir fortfarande ett sväng i musiken. Du dras med.

EP:ns starkaste spår kommer i Dejected. En avgrundsmörk danslåt. Perfekt för varma sommarnätter.

Monovibes är en trevlig ny bekantskap. Duon är något stort på spåren. Man visar att den elektroniska scenen är mer levande än någonsin i Sverige.

Håll utkik efter EP:n ”Extended Play”. För din egen skull. Du vill inte missa detta.