Miriam Bryant är en självklarhet

I senaste avsnittet av musikpodden Dill & Duva berättar Miriam Bryant öppenhjärtligt om hela sin karriär och den stundande medverkan i Så mycket bättre. Ju mer jag tänker på den saken, desto mer självklart är det att hon ska vara med.

Jag tänkte precis som alla andra. Miriam Bryant i Så mycket bättre? Hon har ju bara en handfull välkända låtar….

Något i den stilen tänkte hon uppenbarligen själv också initialt. Det framgår i den senaste episoden av musikpodden Dill & Duva (en intressant intervjupod som bara växer med avsnitten och förtjänar att höras, den förtjänar egentligen sin egen krönika) med Tom Jerry Boman.

Men med tiden och inte minst efter att ha lyssnat på den synnerligen givande timslånga intervjun med Miriam Bryant där hennes unga karriär avhandlas detaljerat (lyssna på den här) har jag svängt.

Idag tänker jag helt tvärtom. Miriam Bryant i Så mycket bättre, det är ju en självklarhet.

Sångerskan säger det själv, alla som suttit som frågetecken vid omnämnandet av hennes namn och ifrågasatt hennes vara i den svennebananinga lördagsunderhållningen där svensk musik sätts på piedestal kommer att få en aha-upplevelse. En ”va, är det hon?”. För ärligt talat, har man lyssnat på musik i Sverige de senaste åren är det en total omöjlighet att inte känna till Push Play, Alone Isn’t Lonely, Find You eller Dragon (för att nämna några titlar). Även om man inte är helt bekant med just namnet Miriam Bryant.

Det kommer bli ett kollektivt uppvaknande för den svenska ”sitta-i-tevesoffan-klockan-åtta-på-lördagkvällarna”-publiken.

Men det där är egentligen en bisak. Det som gör Miriam Bryant till en självklarhet för Så mycket bättre är något helt annat.

Programmet ska ju spegla svensk musik. Då är det givet att det måste beredas plats för andra än dinosaurier som förvisso kan kallas för folkkära, men som sedan länge passerat sin peak och stoltserar med låtar som idag bärs fram mer av nostalgiska än kvalitativa orsaker.

I ett program som Så mycket bättre behövs de nya förmågorna som kan berätta om en ny musikbransch. Inte bara de gamla folkkära ansiktena som berättar om en musikbransch så som den inte ens är nära att se ut idag. För handen på hjärtat, hur kul det än har varit att se Orup och company i familjeunderhållningen, den tiden har flytt. Det krävs nya förmågor för att skildra nutiden. För att skildra verkligheten om man så vill.

Därför är Miriam Bryant i Så mycket bättre en självklarhet.