Mastodon kommer igång till slut

Mastodon
Arenan
2014-12-17

Att lägga en av årets fetaste spelningar på en onsdagkväll ger å ena sidan inte de bästa förutsättningarna. Å andra sidan känns det som att det bara är de verkligt intresserade på plats, det är ingen som har råkat ramla in på Arenan för att hen inte hade något bättre för sig.

Det är alltså bra stämning i publiken när Mastodon gör entré med Tread Lightly, öppningen på årets albumsläpp. Det känns lite småskakigt till att börja med och det märks att det är näst sista spelningen på hösten och vinterns turné innan ett längre uppehåll. Rösterna låter slitna och i Oblivion tappar Brent Hinds tråden efter första refrängen. Förvirring uppstår och det tar ett litet tag innan man är på banan igen. (Det ska dock sägas att öppningsriffet i Oblivion är bland det tyngsta man kan höra live och definitivt en av kvällens höjdpunkter.)

Men ju längre spelningen går desto stabilare känns bandet. Efter ungefär halva konserten bränner det till ordentligt, både på scenen och i publiken. Låtar som Divinations, Bladecatcher och Black Tongue sitter precis där de ska. Den avslutande trion MegalodonCrystal SkullBlood and Thunder är inget annat än ett segertåg.

Av låtarna från nya ”Once more ’round the sun”, som utgör knappt halva setlisten, är riff-festen Halloween allra bäst. Flera av de andra låtarna växer också ett par storlekar live. High Road har aldrig gjort mig särskilt exalterad på skiva, men med allsången i refrängen är den självklar på alla Mastodon-konserter framöver.

Turnétröttma till trots verkar medlemmarna också vara på gott humör. Mellansnack är sällsynt i Mastodon-sammanhang men ett par gånger stannar man upp och både Troy Sanders och Brent Hinds tackar publiken. Brann Dailor avslutar konserten med ett långt snack innan han kliver av scenen. Bill Kelliher säger inget, men är som vanligt coolast på scenen.

Till slut får vi ett Mastodon i bra form – och ett Mastodon i bra form är inget annat än ett av världens bästa band.