Hugo Ljungqvist

Martin Rubashov har ordet

Skogsmusik.

Jag började röra mig ifrån min hemstad Bollnäs år 1999 då jag reste till Brasilien och stannade där i 6 månader. Suget att resa vidare efter det var stort och när jag återvände till Sverige så blev det Indien i 2 månader (där jag även köpte min första sitar och blev jagad av en tiger i det vilda) Jag återvände aldrig riktigt till Bollnäs efter det (flytta härifrån sa min pappa) och jag hamnade slutligen i Stockholm där jag hittade jobb inom radion och nu har åren sprungit på.
Jag ville röra på mig och jag ville bort ifrån den stad där jag vuxit upp.
Livet i Stockholm funkade fint och jag spelade i band och var upp till Hälsingland rätt så sällan.

2009 gick min farfar bort och året innan så köpte jag hans stuga som ligger ute i skogen utanför Bollnäs och jag hade börjat återvända till skogen och till Hälsingland mer och mer. Det var som om att jag återvände till mina rötter och det blev mer och mer viktigt.
I tonåren gick jag en del i skogen och det var som ett stort tankerum för mig. Där jag gick och funderade över saker och kanske redan då uppfattade skogen som något som var på riktigt och något som växte.

När jag skulle spela in min första skiva (”The Watcher Of The Skies” – 2013) så satte jag mig ute i stugan i Hälsingland med en gammal nylonsträngad gitarr och började skriva.
Kontrasterna mellan skogen och att bo i Stockholm var och är något som påverkar mig enormt.
Likaså på andra skivan (”Among Silver” – 2015) så saknade jag bergen i Hälsingland och den mystik som kan infinna sig där. Troligen är det så att musik påverkade mig så enormt när jag var tonåring och då kunde varenda textrad från en låt få mig att bygga världar i skallen och jag älskade att flyta med när jag cyklade omkring eller gick med musik i hörlurarna.

Just skogen i Hälsingland kan få mig att längta hem. Inget annat påverkar mig som just den. Den får mig att vilja skriva musik. Åter och åter igen.
Jag vill att andra människor ska kunna vandra omkring i sina skogar och kanske lyssna på min musik och bara flyta med.

Jag bestämde mig för att tolka tre kvinnliga artister i tretakt och två av de låtarna är just låtar som jag lyssnade en del på när jag var yngre och levde i Hälsingland (Play DeadBjörk och Precious ThingsTori Amos) och när jag nyligen blev pappa för första gången och fick en dotter så valde jag att döpa EP:n till ”HER”

Jag lever kvar i Stockholm men längtar mer och mer efter något lugn. Stockholm fungerar bra och erbjuder ett rätt så rikt liv med konserter, vänner, jobb, repa, familj osv. Jag har redan börjat skriva på en ny platta och har märkt att det mer och mer blir texter om skogen. Om att vandra omkring och känna sig liten i något så stort som naturen. Jag skriver fortfarande musik och text bäst när jag är i stugan och jag spelar även in det mesta av musiken i Hälsingland och varje gång jag sätter mig i bilen för att åka norr så säger jag att jag ska åka hem.

Martin