Madonnas #prayforparis

Madonna
Tele2 Arena, Stockholm
2015-11-14

Världen är fortfarande i chock. De vedervärdiga terrorattackerna i Paris där fredagsfirande vanliga intet ont anande människor fick sätta livet till på inrättningar där man hyllar och njuter av livet har lamslagit oss.

De koordinerade attackerna i den franska huvudstaden var delvis en attack på musiken (vilket ni kan läsa mer om i kollega Håkan Kjellgrens utomordentliga krönika), en attack på det som du och jag och alla de 40 577 personer som samlats i Tele2 Area (nytt arenarekord) älskar. Klart att det lägger lite sordin på stämningen innan superstjärnan Madonna intar scenen.

Men hon dyker upp.

Eagles of Death Metal, som var bandet som uppträde på Le Bataclan i Paris där attackerna inträffade, packade ihop och åkte hem. Samma sak gjorde polarna i Foo Fighters. U2 ställde in i Paris och In Flames i Nancy. Inte mer än rätt så klart.

Madonna umgicks med samma tankar. Hon var på vippen att ställa in popfesten i Tele2 Arena avslöjar hon när hon drygt halvvägs in i konserten ställer sig längst fram på sin gigantiska scentunga och med tårar i ögonen talar innerligt med publiken.

Hon berättar hur tufft det varit att ta sig igenom showen så långt, att sjunga och dansa och ha kul medan tankarna finns hos offren i Paris och deras anhöriga. Men att ställa in hade varit samma sak som att låta terroristerna vinna. De vill tysta alla oss som förespråkar frihet och demokrati. Men de ska inte få skrämma oss till tystnad. De ska inte lyckas genom att tvinga fram inställda popfester.

Istället bjuder Madonna upp till en färgsprakande popshow, ett kalas som med all önskvärd tydlighet visar att musiken och konsertarenan som forum inte tänker skygga undan för omänsklighet och våld.

Efter brandtalet och uppmaningen att vi alla måste börja behandla varandra bättre i världen sluter sig hela den fullsatta arenan samman i en tyst minut. En fantastiskt vacker tyst minut för offren i Paris.

Efter det släpper världsstjärnan loss en magisk version av Like a Prayer. Det är kvällens överlägset vackraste, bästa och mest innerliga stund.

Det är Madonnas #prayforparis och ett statement så gott som något.

Den onda sidan kommer aldrig kunna vinna.

#madonna #tele2arena

Ett filmklipp publicerat av Mikael Mjörnberg (@mjornberg)

 

Mer om Madonnas framträdande i Tele2 Arena på lördagskvällen kan ni med fördel läsa här.