Lok står när de andra faller – eller dansade en sommar?

LOK
Kraken, Stockholm
2019-08-31


”Vi ses igen”.

Orden hänger kvar i den värmesvallande luften på Kraken medan vibrationerna av det till synes halvimproviserade extra extranumret Pyromandåd i ponnyslakteriet fortfarande får taket att bågna och väckelsemöteskänslan är rusigt intakt nere på golvet.

Det är sångaren Martin Westerstrands sista ord innan han och LOK kliver av scenen.

För gott? Tillsvidare? Eller som den sista frasen kanske antyder, bara för kvällen?

När vi ser Westerstrand, eller hela orkestern för den delen, igen, återstår att se.

LOK lämnar Kraken och stänger sommaren 2019 med en cliffhanger.

Dessförinnan har de gjort sitt allra bästa för att visa att Göteborg fungerar mer än lovligt väl även i huvudstaden. Nostalgi har säkerligen en viss del i det när publiken från första till sista ton går fullständigt banans under Krakens låga tak, men hela vägen visar göteborgarna att de fortfarande 2019 har en väldigt stor relevans i vad de pysslar med.

Debutalbumet ”Naken blästrad och skitsur”, vars 20-årsjubileum är själva anledningen till att gänget över huvud taget grävt ner stridsyxan och står på scen igen, levereras i sin helhet. Live växer plattan till en mullrande best som gör det smått förundrande att flera av låtarna hittade hela vägen in på listorna när det begav sig strax innan millennieskiftet.

Det är förnämligt tungt, men inte i avsaknad av imponerande detaljer. Där Johan Reivéns trumspel alltid har varit en styrka och där Thomas Brandt med eftertryck visar att han är en ganska underskattad gitarrist. Det är dynamiskt och hårt och att Martin Westerstrand vet hur man tar en publik behöver väl knappast påtalas.

Det är inte konstigt att ett utsålt Kraken (900 pers) trivs och fortsätter att sjunga allsång när ”Naken blästrad och skitsur” övergår i en välsorterad gottepåse av övriga hits. Trots att det tillsynes hakas på ett extranummer extra på slutet är känslan att det är över innan det knappt hunnit starta.

”Vi ses igen”.

Kraken, Stockholm, den 31 augusti 2019. Det är sista datumet på sommarens återföreningsturné och avslutningen av ett triumftåg genom landet. Intrycket är ändå att så väl bandet som publiken haft alldeles för kul för att det här ska bli ett fall av ”de dansade en sommar”.

LOK står när de andra faller?