Livsnödvändigt, vecka 3: Arcade Fire och Mavis Staples

Vecka 3 präglades i mångt och mycket av Donald Trumps tillträde till presidentämbetet i fredags. Även i musikens värld.

Joey Bada$$ släppte låten Land of the free där han bland annat konstaterar att Trump inte är kompetent nog att ta över ämbetet, Angel Olsen var först ut i ett hundra dagar långt projekt med låtar mot Trump, Frank Ocean sågade Trumps tal på sin Tumblr och – kanske roligast av allt – Tim Heidecker skrev en låt om den virala videon där naziledaren Richard Spencer får stryk av en demonstrant i samband med ceremonin i fredags (eller som Slate kallade det på Facebook: An alt-right to the head).

Men, det längsta strået under den här politiskt späckade veckan drog Arcade Fire och Mavis Staples som tillsammans släppte singeln I give you power. Arcade Fire, som ju kommer från Kanada, har inte uttalat något specifikt om Donald Trump i samband med just det här låtsläppet, men temat i låttexten är ganska lätt att tolka. Det här uttalandet som dök upp på bandets hemsida talar också sitt tydliga språk:

It’s never been more important that we stick together and take care of each other.
Love,
Mavis Staples and Arcade Fire
All proceeds go to ACLU

I give you power är mörk, tung och dystopisk. ”I give you power – i can take it away” mässar bandet och Mavis Staples om varandra. Hon låter i det närmsta hotfull i låtens slutsekunder: ”Watch me… watch me…”. Ett femplus-samarbete.

Arcade Fire har en ny skiva på gång och ska dessutom ut på turné i vår och sommar. Inget Sverigedatum är inbokat än så länge, men bandet spelar på Roskilde strax innan Bråvallafestivalen, wink wink.

För att blicka bort från den politiska världen så har det släppts en hel del annan bra musik den här veckan också. Några bubblare till veckans bästa låt var Säkert!s nya singel Kommer hända och Miss Li’s popdänga Aqualung som hade premiär under gårdagens P3 Guld-gala.

En låt som också har spelats flitigt under veckan är Missförstå mig rätt med Skander, som hittills varit okänd för mig. En grymt bra singel med ett gästspel av Seinabo Sey.