Lisztomania

Den som gillar att läsa långa listor om musik får inte missa Pitchforks senaste vansinnesprojekt.

Den amerikanska musiksajten Pitchfork har alltså sammanfattat 2010-talets musiksläpp hittills med listor över de 100 bästa skivorna, 200 bästa låtarna och 50 bästa musikvideorna.

Ett projekt som får mig att tänka två tankar:

1. ”Kul, jag älskar listor!”.

2. ”HERREGUD VILKEN JÄVLA BESLUTSÅNGEST!”

Att rangordna 200 låtar med den enda begränsningen att de ska vara från 2010 och framåt – jag blir svettig bara av tanken.

Hur ska man välja? Hur förhåller man sig till låtar som kom för några månader sedan? Hur länge har de funderat? Är de säkra på listorna eller kommer det second thoughts om några veckor?

Men som sagt: Jag älskar listor. Att göra dem och läsa dem. December är en av mina favoritperioder musikaliskt när man får sammanfatta det bästa av året som gått – och upptäcka massa musik man har missat när man läser andras årsbästalistor.

Jag är imponerad av Pitchforks insats. Det finns en del jag håller med om, en hel del jag inte har hört, och man kan konstatera att Kanye West är en populär figur på redaktionen.

pitchforkPersonligen tycker jag att listan med låtar är mest intressant, och där har man lyckats få till en bra blandning. Det finns både radiohits som Taylor Swifts We are never ever getting back together (169), Lordes Royals (66) och Carly Rae Jepsens Call me maybe (55) och låtar som är betydligt mer okända för den breda massan. Det finns några Drefvet favoriter – Bloodbuzz Ohio som Henrik Engström skrev om för ett tag sedan, och Sprawl II (mountains beyond mountains) som Daniel Cannervik hyllade i sin recension av Arcade Fires spelning på Gröna Lund.

Svensk medverkan finns det också: Icona PopI love it (94), The KnifeFull of fire (78), RobynCall your girlfriend (29). Robyn slår också till med en riktigt hög placering – Dancing on my own hamnar på sjätte plats. Stort! Den hade hamnat högt upp på min personliga lista också.

Och 2010-talets bästa låt hittills då? Grimes med Oblivion. En bra låt, men nja… Så bra vet jag inte om jag tycker att den är.

Vad gäller de 100 bästa skivorna så finns några intressanta placeringar. The Knifes experminentella ”Shaking the habitual” delade kritikerkåren i de som sågade den vid fotknölarna och de som höjde den till skyarna. Här hamnar den på plats 62. Daft Punks hyllade ”Random Acess Memories” hamnar oväntat långt ner på plats 31. Kanye West har två skivor på topp tio: ”Yeezus” (8) och så årtiondets hittills bästa skiva ”My beautiful dark twisted fantasy”.

Till slut blir det också lite svensk medverkan i listan över de 50 bästa musikvideorna, där Lykke Li får en plats med Sadness is a blessing.

En invändning bara: Det finns inte mycket hårdrock i listorna. Väntat, men några låtar och skivor borde ändå platsat. Watains ”Lawless darkness” och Cult of Lunas ”Vertikal” är till exempel helgjutna plattor.

Annars är det väl bara att ta de här listorna som rekommendationer, jag ska i alla fall ge alla låtar jag inte har hört en chans. Lyssningslänkar till alla låtar finns hos Pitchfork.

Det börjar för övrigt klia i fingrarna nu, är det dags att börja fila på årsbästalistorna snart?