Lava Bangs har ordet

2015 spenderade vi sommarens varmaste veckor i studion för att spela in vårt album Quit Continue. Mellan tagningarna hängde vi i vardagsrummet och drack iskall folköl eller irish coffe, åt snask och kedjesnusade. Men främst hade vi VHS-maraton eftersom det fanns ett helt bibliotek med filmer på plats, så där satt vi och badade i vår egen svett. Det var sällan vi alla tre kunde se en hel film tillsammans eftersom vi ju trots allt var där för att spela in en skiva och vi ibland var tvungna att spela och sjunga också. Men här listar vi några av våra favoriter, och JA, du måste se den på VHS – allt annat är fusk!

Dune (1984)
David Lynch asså, vi är ju gaaaalna i Twin Peaks och Dune är så härlig i sin weirdness. En inoljad Sting med morotshår (VI VILL HÄLSA TILL HAN STING!), barn med knivar och Kyle Mchclachshshhlan. Amaaaaz scenografi och kostym samt många grymma citat som ”Fear is the mindkiller” och ”Remember the toooooth.” Att Patrick Stewart är med på ett hörn är också bonus såklart. Effekterna är sjukt daterade men ger en grym so bad its good feeling som bidrar till den småäcklande tonen som ligger över hela filmen. Snällrockarna i TOTO (höhö, Hold the line änna) har gjort soundtracket och det är väl i linje med skumheten som råder över hela filmen.

via GIPHY

Tank Girl
Tyvärr var VHS-biblioteket begränsat i sitt utbud av filmer som klarar Bechdeltestet, eller hade andra än män i huvudrollerna överhuvudtaget. Men Tank Girl var en av få och det är ju en klassiker. Skitiga framtidsvisioner är dom roligaste, fuck silver och helvitt, det ska vara sand och svett! Och dansande kängurukattmänniskor!

via GIPHY

Jurassic Park
Det råder kanske lite delade meningar om detta i Lava Bangs men åtminstone en tredjedel av bandet håller Jurassic Park som ”världens bästa film” och även om den inte är det så har den fan allt! Funkar superbra i studion också för alla har redan sett den tusen gånger så om nån måste jobba lite så år det ju bara att se den igen sen, eftersom den tål att ses ca HUR MÅNGA GÅNGER SOM HELST! Stort plus för att den även är fullpackad med extremt användbara oneliners som ”ah-ah-ah you didnt say the magic word”, ”clever girl” och ”life finds a way”, och do not förihelvete get us started på filmmusiken! *gråt-rys*

via GIPHY

Speed (1994)
Också denna en bra film att kolla på sporadiskt. Det händer ju inte så mycket när det väl dragit igång liksom och en kan lätt gå iväg och lägga gitarr en halvtimme och sen komma tillbaka å ba ”är dom fortfarande på bussen elle?!” ”ja! dom är fortfarande på bussen”. Sen är dom ju förvisso på en tunnelbana också så kanske ”är dom fortfarande i kollektivtrafiken?” är ett säkrare kort. Kommer du inte ihåg tunnelbanan är det dags att se om! Fun fact 1 är att det finns en person i USA som försöker samla på sig ALLA Speed VHS som finns i hela världen, så vi får se till att skicka vår kassett till hen! Fun fact två är att den kammade hem hela två Oscars (ja en hinner även googla mycket när man är i studio!), men vilka Oscars kommer vi inte ihåg, det var nog inte Keanu iallafall.

via GIPHY

Ghost World (2001)
Härligt cynisk feel good med bäst sarkasm och coolaste huvudpersonen Enid. Från Ghost World får en massa go inspiration både för bandörat och bandögat, den är både snygg, rolig och har bra musik. Och så Steve Buscemi på det, det blir ju tio poänd av tio möjliga! Låten Jaan Pehechaan Ho som är med på soundtracket är en favorit när vi DJ:ar! För den som inte läst Daniel Clowes seriealbum som filmen är baserad på kan vi varmt rekommendera att låna på bibblan ögonabums!

via GIPHY

Det var allt för den här gången, spring nu till närmsta bensinmack och hyr dig en moviebox! Vad är så speciellt med VHS då? Det är ju utdött som dinosaurierna, det är inte meningen att det ska finnas kvar?! Men ah ah ah, det finns inget som slår charmen av en knastrig vhs och tjusningen i gammal reklam som en råkat spela in från tv eller tips om andra filmer en glömt fanns. VHS finds a way to entertain helt enkelt.
Snart kan du dock ta paus i filmplöjandet och istället lyssna på vårt album som släpps 4 mars.
Vi släpper tyvärr inte på vhs men på vinyl och sen nåt nytt påfund som kallas CD.
Puss och kram från
LAVA BANGS

 

Lava Bangs – Quit Continue