Lake Cheko – Mute Testimony

Kalla det en supergrupp om du vill. Med medlemmarna Magnus Devo Andersson (Ex Marduk), Calle Larsson (Sonic Surf City), Mats Seiterö (Nifters) and Michael Qvist (Nifters) så gör Lake Cheko sitt för att trycka dit Norrköping på rockkartan. Tanken är att plocka det bästa från 60 70 och 80-talets hårdrock och förvandla det till något eget, unikt och tidlöst.

Lake Cheko är namnet på sjön som bildades efter Tunguskameteoriten 1909 och alla texter bygger på olika konspirationsteorier som delvis härrör från Sovjet.
De två nya låtarna från Ep’n ”Mute Testimony” heter Kholat Syakl och The Buran Files och bygger på den mytomspunna försvinnandet av nio skidåkare vid Dyatlovpasset samt det nedlagda rymdfärjeprogrammet med Challengerreplikan Buran som återfanns i den Kazachstanska öknen..

Vid en första lyssning visste mina delikata popöron inte riktigt vad som hände. Det var lite för mycket att ta in.
Men vid andra tredje lyssning klarnade det upp. Det handlar om väldigt melodiös rock n roll.
Visst går det att gräva sig till referenser som Ghost och In Flames eller något annat Göteborgskt tunggung.
Men Lake Cheko har mer musikaliska lager än så, bara det att man bygger sin musik på ryska konspirationsteorier.
Jag menar kom igen, är inte det värt en hyllning så vet jag inte vad som är.

Jag ska inte påstå att jag är en rocker. Men musiken fastnar. Den är smittande och det märks att orkestern har många år bakom sig i olika konstellationer. Det är precis lika proffsigt och röjigt som hundratals andra mer meriterande band där ute.
Lake Cheko förtjänar hyllningssånger. Lake Cheko förtjänar sin publik och de förtjänar stora scener.