Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Kvinnornas dominans på P3 Guld är välkommen

När Beatrice Eli tog emot priset för Årets pop förutspådde hon att 2015 skulle bli kvinnodominansens år. Men vi behövde inte vänta särskilt länge på kvinnodominans.

Åtta av nio priser under lördagskvällens P3 Guld-gala gick till kvinnor, som alla är värda att prisas. Det är ett bevis på att vi har mer bra kvinnor än någonsin i svensk musik, och jag tror inte att det kommer att förändras på ett tag. Majoriteten av de artister jag ser fram mest mot att höra mer från under det kommande året är kvinnor: Seinabo Sey, Joy, Silvana Imam, Beatrice Eli, Say Lou Lou, Zhala, Rosh

Överlag hade galan stora inslag av feminism i tacktal och presentationer, och kvinnorna dominerade även i nomineringarna. Det ÄR viktigt, det är bara att ta en titt på de här siffrorna:

Hur priserna fördelades blev däremot en överraskning för mig. Seinabo Sey hade tillsammans med Tove Lo flest nomineringar (tre), men Seinabo blev helt utan pris. Snopet efter ett år med stora hyllningar och hypade uppträdanden på både Dramaten och Way out West. En annan som blev utan pris var Lorentz, trots nomineringar till Årets artist och Årets hiphop/soul och årets mest hyllade svenska skiva i ryggsäcken.

Den sistnämnda kategorin var kvällens mest svårtippade och årets nomineringar visade att den är lite av ett problem. Jag har inte jättekoll på den svenska soulscenen men jag är rätt säker på att man skulle kunna skrapa ihop fem nomineringar till en egen kategori (i vilken Seinabo förmodligen hade tagit hem årets pris). Nu stod Seinabo mot fyra hiphop-akter, vilket känns lite skevt.

Kvällens stora vinnare blev istället Linda Pira. Knäpper mina fingrar (remix) blev årets låt och hon tog även hem priset för Årets hiphop/soul. Remixen med Pira och ett helt gäng nya tjejer inom svensk hiphop var ett maffigt projekt som även utmynnade i ”Ladies First”, en kväll med svensk hiphop på Dramaten. Ett viktigt initiativ som förtjänar att prisas, Pira har förhoppningsvis sett till att några nya stjärnor har tänts (till exempel Rosh, som delade ut det ena priset till Linda). Jag hade däremot inte räknat med att hon skulle bli den som fick flest priser under galan, kanske för att det var ett tag sedan låten kom.

En annan överraskning var att Crucified Barbara vann Årets rock/metal framför näsan på gubbarna i At The Gates. Jag har inte lyssnat särskilt mycket på Crucified Barbara, men jag var säker på att At The Gates skulle ta hem det efter att ha gjort en av årets bästa plattor, med bra mottagande hos både publik och kritiker.

Priser i all ära – den största anledningen till att jag var peppad på årets gala var uppställningen med uppträdande artister som innehöll några av årets bästa akter. Thomas Stenström inledde storslaget med trippla trummisar. Say Lou Lou och Lindstrom skapade disco i Scandinavium med Games for girls. Little Jinder gungade i konfetti och Lorentz tog med sig hela gänget och gjorde Där dit vinden kommer på ett storstilat sätt.

För mig stod dock två artister ut. Silvana Imam gjorde tillsammans med Marlene sin nya singel För evigt, som verkligen lyfte live. Det var andra gången jag såg Silvana live och jag ser henne gärna så snart som möjligt igen. Kvällens bästa uppträdande stod Joy M’Batha för. Att hon bara har släppt en låt och är ny i rampljuset märktes verkligen inte när hon gick upp och framförde Kattliv. Vilken jävla energi! Vilken jävla låt!

Sammanfattningsvis var det en gala som bjöd på en hel del överraskningar vad gäller vinnare – och det är väl trots allt roligare så, än att kunna sitta och pricka in vinnarna på förhand. P3 Guld fortsätter också att vara en av de snyggaste produktionerna på svensk tv med en scen- och ljusshow som hela tiden förändras och ger varje artist en fantastiskt inramning. Det är bara att gratulera Sveriges Radio till ännu en väl utförd gala.

I korthet…

Årets förfest: Den där Ebbot ramlade genom taket.

Årets tacktal: Ganska lamt på den här fronten måste jag säga. Bäst var nog trots allt Beatrice Eli.

Årets prisutdelare: Bianca Kronlöf skapade mest uppmärksamhet med sin nakendräkt, men finast var Rosh och Mats Nileskärs hyllning till bortgångne Christian Falk.

Årets entré på röda mattan:

joyentre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Årets programledare: Kodjo är ett programledarproffs och hans kollega Tina Mehrafzoon från Musikguiden i P3 gjorde en lysande insats. Hoppas på att få se mer av henne i liknande sammanhang i framiden.

Årets skandal: Nej, jag tror vi klarade oss utan skandaler faktiskt.

Alla bilder av Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Galan går att se i efterhand på SVT Play