Kriget! – Fazed

Jag lägger korten på bordet direkt. Jag har en stor fascination för Kriget. Jag är barnsligt förtjust i musiker som skiter i allt vad mainstream och enkla vägar heter. Kriget gör precis vad de vill, när de vill, hur de vill. Bara för att de kan.

Oavsett om man får infallet att spela psykadelisk rave-jazz, avgrundsdjup electrogoth, eller någon slags dödscountry så låter det alltid i slutändan som Kriget. Det skulle aldrig kunna låta som något annat. När herrar Per Nordmark, Gustav Bendt och Christoffer Roth träffas för att slå sina kloka (genialiska) huvuden tillsammans så vet nog inte en själ på förhand hur det kommer att låta.

Nu släpper gruppen en sex låtar stark EP med namnet ”Fazed”. Hur ska det då låta denna gången?

Det tar ungefär en halv minut in i öppningsspåret OCD innan jag först rynkar på näsan. Vänta lite nu..sång? Skönsång? Fantastiska Sophia Somajo tar sig an Krigets galenskaper med sin underbara röst. Först låter det fel. Men nej nej nej..det är bara så rätt. Somajos pipa får den stenhårda dansdängan att kännas levande. Lättlyssnad? Ja med Krigets mått mätt är det absolut en radiodänga. Svängigt, mörkt och lite sådär lagom konstigt.

Även hyperaktuella Dida dyker upp på gästsång, först i duetten med Somajo i den dansgolvskrossande Passive Aggresive och senare på egen hand i Some More ( OBS! Skyddsväst på om du vill behålla revbenen) och Virginia Bell (Hip Hop på LSD-tripp)

Så efter att ha lyssnat genom EP:n några gånger så blir det ju liksom så självklart. Kriget använder sig inte av några inlånade gästsångare. Både Sophia Somajo och Dida ÄR Kriget!
Det här må vara det mest lättlyssnade materialet som Krigarna släppt. Men det tar ändå (iaf mig) ett par lyssningar innan alla musikaliska lager är avskalade. Bästa spåret? I tuff konkurrens så säger jag sista spåret You´re Gonna Be Alright (Somajo på sång), låten gör mig uppspelt, uppeldad, livrädd och upphetsad på en och samma gång.
Det här är bara så fantastiskt jävla bra.