Dean Karr

Korn håller grymt hög nivå – utan hits

Korn
”The Serenity of Suffering”
(Roadrunner Records, 2016)

Det är något med ”The Serenity of Suffering” som jag i min vildaste fantasi aldrig någonsin hade kunnat föreställa mig.

Att de rutinerade jänkarna släpper ett riktigt stabilt album 22 år in i karriären borde kanske vara förvånande i sig, men det är inte alls det som är grejen. Snarare tvärtom. ”The Serenity of Suffering” är en rakt igenom väldigt solid historia. Ett riktigt stabilt album som jag glatt lyssnar på från start till mål och tycker det är riktigt bra.

Amerikanerna har uppenbarligen gått till botten med sin egen karriär, plockat fram sina karakteristiska drag, utrett vad det är som gör dem allra mest intrikata och sen kokat sin nya brygd på dessa beståndsdelar.

Här finns den patenterade tyngden, de snillrika melodierna, betongkrossargroovet och inte minst de där psykotiskt obehagliga slingorna och stämningarna som orkestern alltid varit mästare på att snida fram. Jonathan Davis nyttjar dessutom hela sitt sångregister på ett sätt som han inte gjort på bra länge. Det är kort och gott ett riktigt, riktigt bra och starkt album. Ett koncentrat av allt som är bra med Korn.

Men efter en mängd lyssningar hittar jag fortfarande inte en enda låt som jag vill lägga till i en mustig playlist.

Det är något alldeles nytt. Snudd på revolutionerande.

För bortser vi från det kultförklarade (självbetitlade) debutalbumet från 1994 och i viss mån ”Issues” från 1999 har Korn konsekvent misslyckats med att göra helgjutna album samtidigt som de minst lika konsekvent producerat dansgolvsvältande hits.

Albumen har för det mesta haft svårt att övertyga som helhet, men de riktigt minnesvärda låtarna har sprutat ur amerikanerna. De har varit ojämna med skyhöga toppar. Just därför är den höga, jämna men hitlösa nivån på ”The Serenity of Suffering” så extremt oväntad, men samtidigt intressant.

För att få ut det bästa av amerikanerna plöjer ni med andra ord den här skivan några varv i kombination med en playlist där karriärens främsta stunder finns samlade.

Ni hittar dem båda här nedan.