Kartellen provocerar – sponsorerna sticker

Dalarnas Tidningar har haft ett samarbete med rebootade festivalen Peace and Love. Festivalen har gjort reklam i deras kanaler och tidningen skulle synas på festivalen. Men nu blir det inte så, DT har avbrutit samarbetet. Varför? Peace and Love har bokat Kartellen.

Det handlar om de kontroverser som finns runt Kartellen. Leo ”Kinesen” Gonzales sitter i fängelse för medhjälp till mord. Sebbe Staxx har dömts för olaga hot mot Jimmie Åkesson efter en tweet. I november förra året fick Kartellen störst uppmärksamhet hittills när låten Svarta duvor & vissna liljor släpptes och Staxx tillsammans med Timbuktu rappade rader som kunde uppfattas som hot mot Åkesson. SR valde att inte spela låten. Sebbe Staxx blev tidigare i år också konfronterad i ”Uppdrag Granskning” om Kartellens kopplingar till de vänsterextrema rörelserna AFA och Revolutionära Fronten.

Dalarnas Tidningar väljer nu alltså att bojkotta Peace and Love för bokningen, med hänvisning till företagets sponsringspolicy.

Så här säger Peter Holmbom, privatmarknadsansvarig på DT till den egna tidningen.

– Vi lutar oss mot värderingar som baseras på demokrati och människors lika rättigheter, och då är det svårt att stötta en verksamhet som bokar band där medlemmarna är dömda för bland annat mordhot på Jimmie Åkesson.

Hur rimligt är bojkotten? Om vi släpper alla namn och bara konstaterar att festivalen har bokat ett band där en medlem sitter inne för medhjälp till mord och en är dömd för olaga hot, och en sponsor inte vill vara med och stödja festivalen för det, ja då är det kanske inte så orimligt.

Men jag kan inte släppa tanken på att det här bara handlar om att Sverigedemokraterna är en het potatis och att man inte vill stöta sig med någon.

Har tidningen tidigare kollat så att inte någon annan medlem i ett bokat band är dömd för något som skulle strida mot sponsringspolicyn? Om ett relativt okänt rockband med en medlem som dömts för olaga hot mot en politiker för fem år sedan blivit bokade – hade det blivit samma uppståndelse?

Samtidigt så är en policy en policy. Och om bokningen av Kartellen strider mot den policyn så ska tidningen förstås vara konsekvent och avbryta sponsringen.

Det ska också sägas att det här inte är det enda fallet. För några veckor sedan drog sig bland andra Kungälvs-posten och Svenska Kyrkan ur sitt sponsorskap av festivalen Sommarstart i Kungälv efter att de bokat bandet.

Jag är kluven. Kartellen provocerar, det kan i alla fall konstateras.

Uppdatering: Under torsdagskvällen har Peace and Love avbokat Kartellen.