Kämpa Bruce!

För ett gäng år sedan gick jag i gallerian i min hemstad och fick syn på en av kvällstidningarnas löpselar. Den skrek ut någonting i stil med:

BRUCE DICKINSON
blablabla
STÖRTADE
blablabla
FLYGUPPVISNING

Jag tog mig närmre löpsedeln med hastiga steg och en jävligt dålig känsla i magen. Hade Iron Maidens flygentusiast dött i en hemsk krasch? (det här var innan man fick alla sina nyheter i sin smartphone två sekunder efter att de hänt).

På lite närmre avstånd blev den lilla texten tydligare och det framgick att nej, så var det inte. Frontmannen blivit vittne till en pilotkollegas krasch. Illa nog – men jag kunde andas ut.

I går kom samma dåliga känsla i magen tillbaka när medier världen om kablade ut att Bruce Dickinson drabbats av cancer.

Av bandets eget uttalande kan man konstatera att det var en liten tumör som hittades längst bak på hans tunga, att cellgiftsbehandlingen precis är avslutad, att tumören hittades tidigt, prognosen är extremt bra och att han förväntas få ett friskförklarande i maj, för att sedan vara tillbaka i form några månader senare.

Det låter väldigt bra alltså. Det kan förstås vara ett överdrivet positivt meddelande från bandets management, och man vet aldrig med cancer. Men jag tillåter mig själv att vara hoppfull om att världens bästa frontman i världens bästa band kommer tillbaka med full kraft för att kunna avsluta karriären på ett värdig sätt.

Det har ju varit tyst om Iron Maiden sedan sommarens festivalturné avslutades och bandet satte punkt för tillbakablicken på Maiden England-eran. Efter det verkade det som att fokuset skulle ligga på en ny platta. Oklart hur det går med den, kanske blir den försenad nu. Jag hoppas ändå på en skiva nästa vinter eller i början av 2016 och sedan en sommarturné på det.

Det är ändå svårt att inte bli skakad när man läser ordet ”cancer”, även om det låter positivt från bandets håll. Kanske för att tankarna direkt går till Dio, som gick bort alldeles för tidigt i sjukdomen. Bruce tillägnade Blood Brothers till honom när Iron Maiden spelade på Sonisphere 2010. Cancer i munnen känns också illavarslande för en person som har sång som yrke. Men det är bättre att fokusera på positiva historier, exempelvis Adam ”Nergal” Darski i polska Behemoth som drabbades av leukemi 2010 men var tillbaka på scenen 2014 efter lyckade behandlingar.

Jag hoppas att det är samma väg som Bruce kommer att gå – om det är någon som har stöd hos sin fanbase så är det han.

Här nedan hittar du en spellista med lite av det bästa Bruce har gjort. Jag kommer att lyssna på den och skicka krya på dig-tankar.

Kämpa Bruce! Fuck cancer!