Juni Järvi har ordet

Marvel har sina Avengers och DC Comics har Justice League. Nedan har jag satt ihop min egen brokiga all stars-grupp av hjältar.

Mr. Goodie two shoes kan inte vara någon annan än MacGywer. Ingen annan har på samma sätt som Angus (som han heter i förnamn) alltid hjärtat på det rätta stället. Det var egentligen inte så mycket hans trixande och fixande som var grejen, hans fysik- och kemiutbildning var mer formen eller ramen runt det faktum att han alltid var en man som man kunde lita på. Även när han ställs inför svåra personliga val väljer han till exempel bort kärleken för att göra det som är rätt. Få andra kan mäta sig mot denna vardagliga man med en integritet större än månen.

Antihjälten är i så fall John Constantine som porträtteras i serien Hellblazer. John är en kedjerökande, cynisk ockultist ständigt klädd i trenchcoat. Han skickar tillbaka demoner till helvetet och löser andra ockulta mysterier. Även om han har en genuin vilja att försöka göra gott drar han till sig problem och hans vänner hamnar ofta i korselden och dör.

Vardagshjälten är Hans Huberman i Markus Zusaks Boktjuven. Hans är, enligt hans fru Rosa, en riktig saukerl (svin) även om det varierande sägs med värme och ilska. På kvällarna spelar han dragspel på olika krogar för att dryga ut kassan (och dricka öl) och på dagarna försörjer han sig som målare. När andra världskriget bryter ut går han ur det nazistiska partiet vilket gör honom till områdets paria och han förlorar sina målarjobb. När han kontaktas av en gammal kamrat från första världskriget tar han på sig att gömma dennes judiska son i sitt hem.

Vigilanten i detta gäng kan inte vara någon annan än karaktären ”V” i V för Vendetta. I en dystopisk framtid har USA hamnat i inbördeskrig och England har stängt sina gränser. En fascistisk regim har tagit makten genom att utföra terrorangrepp mot sin egen befolkning. V, som är övernaturligt snabb och stark, skapas genom biologiska experiment på oliktänkande. Han lyckas fly och påbörjar sitt korståg mot regimen, de som skapat honom, iklädd mantel, knivar och Guy Fawkes-mask.

Inget hjältegäng är komplett utan ett riktigt snille. Här bryter jag lite i formen och frångår fiktionen (nåja, inte helt och hållet). I deras bas som ligger i omloppsbana runt jorden sitter Stephen Hawking och övervakar gängets bravader och ger dem instruktioner samtidigt som han utvinner energi från rymdstoft som fungerar som bränsle för diverse apparater och gängets fordon (raketer, jetplan, etc.). När inte ens schweizisk armékniv, besvärjelser, dragspelsspelande eller knivar hjälper finns Stephen alltid där och kan rädda världen med sitt intellekt.