Julia Nilsson – Oceans

Man kan fastna för lite olika saker när det handlar om musik. Jag fastnade för Julia Nilssons debutskiva ”Oceans”, innan jag ens hade lyssnat på den.

Anledningen var hur Julia hade gått tillväga för att sammanställa albumet. Hur låtarna fick kropp, liv och själ. Såhär säger Nilsson själv om hur plattan föddes:

Det hela började i en idé, en ambition, om att skriva och berätta om saker i livet som på något sätt berör alla människor. Att försöka beskriva och tonsätta tankar, känslor och drivkrafter som ligger i många av oss som lever i det snabba, kalla, hårda och metalliska samhällsklimat vi har just nu. Jag gjorde ca tio intervjuer, med olika människor i min omgivning. Nära vänner, bekanta, familjemedlemmar och totala främlingar. Intervjuerna resulterade i texter, som i sin tur utmynnade i låtar. 11 stycken totalt, som jag under de mörkaste vintermånaderna arbetat med att spela in och som tillsammans bildade ”Oceans”.
Varje själ rymmer ett hav.

Så när jag nu sitter med facit (skivan) i hand så får låtarna, texterna och arrangemangen en helt annan innebörd för mig som lyssnare. Jag vet att varje spår på skivan bär på en unik historia. Ett livsöde, från ett verkligt liv.

Och det låter fantastiskt vackert. Julia Nilssons röst ger varje spår på plattan både hjärta och lungor. Det här är en rasande snygg debutplatta, skapad ur och från verkligheten.