Joy är festivalens flitigaste artist

Joy
Where’s The Music, Norrköping
2015-02-15

Joy’s spelning på Dynamo är festivalens mest intresseväckande för min del. Hon har släppt en låt – Kattliv. Vad ska hon ägna resten av halvtimman åt? Kommer hon att ha lika grym attityd som under spelningen på P3 Guld? Ett måste att ta reda på. Och det är fler som är intresserade. Farhågan var att den överlappande spelningen med Far & Son i Flygeln skulle stjäla publik från Joy, men det är många som har valt att gå till Dynamo.

Joy och Alaska.
Joy och Alaska.

Så hur var det med den där attityden? Nja riktigt samma energi som på P3 Guld bjuder inte Joy på, snarare är det en ödmjuk och nästan blyg artist som står på scenen och inte riktigt vet vad hon ska säga mellan låtarna mer än ”tack”. Ibland är hon nästan irriterande loj mellan låtarna, men när musiken kommer igång kommer attityden fram. Det är som att det finns en väldigt tydlig skillnad mellan artisten Joy och personen Joy M’Batha.

Hon växer också några snäpp när hon får sällskap av duon Alaska på scenen i en låt. Helt förståligt att det är lättare att vara flera på scenen än att stå där helt själv.

Låtmaterialet då? Här blir det tydligt att hon har gjort flera stora samarbeten. Hon inleder med sin del i Lina Piras Knäpper mina fingrar (remix). Strax därefter blir det en kort bit av remixen av Timbuktus Spring där hon gästade (tillsammans med bland andra Lilla Namo och Promoe). Tillsammans med Alaska kör hon Tänk stort (Gorilla) som hon gästade på deras skiva från förra året. Utöver det blir det några covers på engelska.

Förutom låten med Alaska blir det lite fragmentariskt och halvintressant. Det är i slutet som spelningen verkligen lyfter. Först med en ny singel (oklart vad titeln var) som kommer att släppas snart. En riktigt bra låt på svenska. Och så avslutningen med singeln Kattliv. Där är Joy som bäst, väl värd väntan.

Efter spelningen tar jag och sällskapet femminuterspromenaden till Flygeln för att kolla sista halvtimman på Far & Sons spelning. Och vem kommer upp och gästar den första låten vi ser? Joy! 15 minuter efter sin egen spelning. Efter en helg med gästspel hos Maskinen, Far & Son, Movits och sin egen spelning utnämner jag Joy till festivalens flitigaste artist.

När hon har mer eget material istället för en massa samarbeten så kommer hennes egna spelningar också att lyfta ordentligt.