Sara Arnald

Josef & Erika tar tiden på allvar

Josef & Erika bor på varsin sida av Atlanten, Erika i Kanada och Josef i Sverige. Nu släpper de sin fjärde skiva tillsammans som består av två olika delar och samlas på en 12-tums vinyl. Båda delar av skivan skapades på kort tid, ”Short Cuts” spelades in sommaren 2013 i ett hett och fuktigt Montreal, medan ”Highways” spelades in 2015 i ett Twin Peaks-liknande januari i Göteborg.

Den 27 maj släppte Josef & Erika Short Cuts/Highways och Drefvet bad de båda plocka ut några låtar som har tiden som röd tråd.

ERIKA:
PortisheadWe Carry On
Den här skivan kommer förmodligen alltid följa mig. Har lyssnat på den i snart tio år så jag tänker att det kanske inte kommer att ha en ände detta lyssnande. För mig innehåller den här skivan precis rätt balans av allt jag längtar efter i musik, vackra melodier, dissonans, skört, kraftfullt, distat, emotionellt, originellt o.s.v. Den här plattan känns tidlös och den har inspirerat mig mycket.

Robert WyattSea Song
Älskar Robert Wyatt’s röst, hans röst känns som livet. Tycker mycket om den här texten, den känns annorlunda på ett sätt. Passionerad, förvirrad, osäker och samtidigt rakt på sak. Hur olika tider på dygnet bär på olika energi eller magi, hur vårt perspektiv förändras med ljuset eller tiden på dygnet och att vi kan vara så många individer i en och samma.

Scott WalkerClara
Scott Walker har en intressant historia som musiker där tiden haft stor betydelse. Han blev världsberömd redan som tonåring som basist i Walker Brothers, senare upptäckte han sin sångröst och på 60-70 talet var han en stor orkestral pop ikon. Efter radikalt minskad skivförsäljning för hans senaste solo-album tog han flera års paus och kom under senare delen av 80-talet tillbaka i en helt ny version av sig själv, med en sort avantgarde eller post-modernistisk musik där hans mörka baryton ligger bekvämt inbäddad i mitten. Det är inspirerande att se en musiker utvecklas och utmana sig själv i den utsträckning som Scott Walker har gjort under hela sitt liv. Texten till Clara är fantastisk, mörk och befriande om döden, ålder, kärleken och hoppet. ”There’s No Running Without Leaving” är direkt inspirerad av den här låten.

PJ HarveyLet England Shake
Det här mästerverket gick varmt där hemma länge efter att det kom ut och var definitivt en inspiration till Short Cuts. Så himla bra album. Alla dom här sångerna känns som historiska tillbakablickar, men den här sången kanske mer en längtan efter vad som en gång var och en önskan om att återuppleva eller återskapa något som gått förlorat. Nostalgi.

JOSEF:
Chet BakerTime after time
När jag bodde i Göteborg för 10 år sen så hade jag en sparbössa i trä i form av en ko i fönstret. Ett enkelt sätt att roa sig var att titta på den där kon samtidigt som man spelade Chet Baker i steron. Det såg ut som att kon sjöng för en, och stirrade på en med sina stora bruna ditmålade ögon. Den här låten är väldigt romantisk och sentimental för mig. Jag sjöng den på min storebrors bröllop.

Elliot SmithEverything Means Nothing To Me
Det här är väl den skivan som alltid kommer att förfölja mig. Kanske världens bästa. Det är svårt att välja låt, men det får bli den här. Den representerar en speciell tid för mig, ett sorts andra musikaliskt uppvaknande som jag hade i typ 23-årsåldern. Då fattade jag vad musik också kan vara. Samtidigt är den absolut tidlös.

Maria Faust Sacrum FacereEpp
En ny bekantskap för mig, Maria Faust, en estnisk saxofonist som bor och verkar i Köpenhamn. Den här skivan är helt magisk. Bedrägligt enkel och väldigt känslosam, samtidigt skavig och mörk. Man kan säga att hon leker med begreppet tid eftersom mycket på skivan nästan låter renässansmusik, som t ex den här låten. Samtidigt är den hypermodern i sitt uttryck.

Joni MitchellBoth Sides Now
För mig finns det inget sorgligare och mer sentimentalt än att tänka på tiden som går. Jag vet att den är lite uttjatad men ingen förmedlar den känslan bättre än Joni i den här låten. Och när hon sjunger den igen, senare i livet, i en lite lägre tonart, med full orkester och tillsammans en åldrande Wayne Shorter… Helt fantastiskt.

 

Josef & Erika – Short Cuts / Highways