Jean-Michel Jarre – Still going strong

Jean-Michel Jarre
Hovet, Stockholm
2016-10-29

Det är sittplatser på hela Hovets parkett, för-djn kliver på exakt på utsatt tid och när centrum för hela tillställningens uppmärksamhet senare under kvällen berättar att han samarbetat med den moderne superstjärnan Steve Angello blir det knäpptyst.

Det finns både ett och tre tecken på att åren har gått och åldern börjat ta ut sin rätt. Men Jean-Michel Jarre själv är inte ett av dessa.

jarre2Den legendariske fransmannen som varit en så oerhört viktig del av utvecklingen av den elektroniska musiken börjar närma sig 70 bast, men han har energi som en tonåring där han studsar upp och ner bakom sin maskinpark. Med den skillnaden att han tilltalar sin publik på ett lite hjärtligare och hövligare sätt än de spritbordsmarinerade Ibiza-stekare som tagit över genren efter honom.

Medelåldern är (med tanke på genrens ungdomliga glans) hög och publiken bekväm därefter, men backad av en ljusshow som står sig stark i dagens konkurrens ger sig Jarre inte förrän parketten är uppe på benen. Hans musik är obeveklig och han skruvar till en bedövande tyngd i sitt material som mycket väl understryker hur tidlöst det är.

Han är 68 bast, men Jean-Michel Jarre skulle lika gärna kunna vara en av dagens ungdomar som upptäckt skivspelare och synthesizers hemma i garderoben. Med en liten gnutta Kraftwerk uppe på toppen förstås. Det finns passager som skvallrar om att Jarre varit med sedan Luther var ung.

Myspysiga Oxygene, Pt 4 får förstås störst bifall (konstigt vore väl annars), men det är i de tuffare numren som fransmannen verkligen är i sitt esse. När basen tillåts tala och han släpper loss ett åskväder som får plåtskivorna som håller samman den gamla sunkiga ishockeyarenan att skallra.

Som i smällkaramellen Exit där han tar hjälp av ingen mindre än Edward Snowden, visselblåsaren som från de stora skärmarna predikar förlamande sanningar om personlig integritet och vårt övervakningssamhälle. Den är en av aftonens mer moderna och i klart bästa stunder.

Det är med andra ord inte mycket annat att göra än att kapitulera. Jean-Michel Jarre, 68, är still going strong…

 

 

Åldrande gentlemän kan minst lika bra som spritbordsmarinerade Ibiza-stekare. Jean-Michel Jarre.

Ett filmklipp publicerat av Mikael Mjörnberg (@mjornberg)