Järnjungfrun tillbaka till klassisk mark

I dag kan alla svenska Iron Maiden-fans utbrista i ett kollektivt ”Äntligen!”

Dels för att britterna har släppt ett Sverige-datum för den kommande ”The book of souls”-världsturnén. Dels för att bandet förlägger spelningen till klassisk Iron Maiden-mark: Ullevi.

Den 17 juni, ett par veckor efter att hemmasonen Håkan Hellström fyllt arenan, kommer Iron Maiden att ställa sig på scenen i densamma. Och det blir förhoppningsvis en lika mäktig återkomst. Maiden har gjort några av sina bästa sverigespelningar på arenan.

Den första gången var 2005 på retroturnén ”Eddie rips up the world” där de första fyra skivorna representerades. Konserten var den största bandet gjort i Sverige och livesändes på SVT. En klassiker.

Nästa gång var 2008 när bandet blickade tillbaka på ”Powerslave”-eran under ”Somwhere back in time tour”. Utsålt och lika euforisk stämning, ett av mina finaste konsertminnen.

Även 2011 gjorde man ett besök på Ullevi i samband med ”The final frontier world tour”. Utsålt än en gång.

Men efter 2011 har Ullevi fått stå åt sidan till förmån för Malmö arena, Friends arena och Bråvalla när Iron Maiden har kommit till Sverige. Att bandet undviker den bedrövligt själlösa och ljudmässigt katastrofala Friends arena den här gången gör mig evinnerligt glad.

Det kommer att bli ännu en kväll på Ullevi med sol, sådan där go stämning som det bara kan bli i Göteborg, och världens bästa band på scenen.

Nu är det bara att börja drömma om vad turnén kommer att bjuda på för setlist, vågar man hoppas på hela ”The book of souls”?

Biljetterna till Ullevi släpps måndagen den 26/10.