Samuel Westergren

”James Blunt kom på vår efterfest”

Som band på väg uppåt är alla möjligheter att synas viktiga tillfällen. The Majority Says från Linköping fick chansen att åka med som förband till James Blunt under den gångna veckan och tvekade aldrig att ta den.
– Det här är det största som vi gjort i Sverige, berättar trumslagaren Mathias Jonasson för Drefvet.

När den brittiske charmören kom till Sverige för tre stopp – Stockholm, Linköping och Malmö – gick arrangörernas förbandsfråga till The Majority Says. En orkester som knappast är några duvungar, utan har så väl utlandsturnéer som stora festivalspelningar under bältet, men som ändå är ett ungt fräscht namn i dessa sammanhang.

– Man lär sig hur en stor produktion går till, att det är tight schema och hur det verkligen fungerar i en större produktion. Det är väldigt många människor inblandade, berättar Mathias Jonasson.

– Det är bra att ha fått vara med, att skaffa sig vana av större produktioner. Innan hetsade man kanske upp sig att det skulle vara stor publik och att vi aldrig spelat inomhus på en så stor arena tidigare, men egentligen är det ju samma grej. Alla spelningar är likadana, fyller bandets sångerska Hanna Antonsson i.

– Man blir inspirerad av att försöka nå upp på samma nivå, av produktionen och hur han lagt upp sin konsert, reflekterar Mathias.

 

Tillbaka på hemmaplan efter två år
majority4Att få åka ut på vägarna tillsammans med en artist som fyller arenor är naturligtvis bingo för en ung orkester. The Majority Says, som fått FKP Scorpios starke man Folkert Koopmans på fall med sin musik, tvekade inte att ta chansen.

– Vi har inte spelat så mycket i Sverige och här fick vi spela för väldigt mycket publik. James Blunt drar en publik som kanske inte lyssnat på oss sedan tidigare, en ny publik som kan upptäcka oss, resonerar Hanna.

– Det är alltid en speciell grej att vara förband, man har inte några förväntningar på sig och då är det ett bra läge att försöka marknadsföra sig, menar Mathias.

Men nå väl, vissa förväntningar fanns allt, i alla fall i hemstaden Linköping där orkestern plötsligt fick ställa sig på den största scen orten kan uppbåda. I Saab Arena.

– Det var väldigt speciellt att spela i Linköping på Saab Arena. Det var många vänner och familj som var där, medger Mathias. Vi hade inte spelat i Linköping på två år så det var kul att komma hem och att göra det i den arenan.

 

Italien och skidåkning
Och visst, The Majority Says är ett professionellt band, väl värt sin uppmärksamhet på egen hand. Men visst kittlade det lite extra att få ingå i samma turnéentourage som James Blunt.

– Det var coolt att hänga med Blunt och hans band, flinar Mathias. Vi anordnade en egen efterfest i Linköping som han kom till.

– Vi fick också se baksidan med att vara så känd som han är, många ville ta foton och prata. Vi var inte riktigt beredda på att det skulle bli så.

Tur då att stjärnan gärna slog sig ner och samtalade med sitt förband på tu man hand.

– Vi pratade mest om vardagliga saker, om Italien och skidåkning, det kan vara skönt att komma bort från business-snacket också och bara ha en skön stämning på turnén.

– Vi fick komma in i hans turnébuss, det var coolt, berättar Hanna.

– Det var någon form av blått neonljus och ett mysigt kök, det är någonting vi alltid drömt om att ha, en egen turnébuss, så det var festligt att kolla hur de hade det, inflikar Mathias.

Men viktigast av allt naturligtvis, det konstnärliga erkännandet från huvudakten.

– Han tyckte att vi var musikaliska och bra på scen, njuter Hanna.

– Att prata med hans musiker, som är så rutinerade och har spelat med massa artister och att de har respekt för oss, det var riktigt stort, avslutar Mathias.

 

En recension av hur James Blunt skötte sig när The Majority Says klivit av scenen kan ni läsa här.