Josefin Landhagen

Jag vill inte prata om Putte i Parken

Idag startade Putte i Parken. Den fina lilla oasen som plötsligt blivit en gratisfestival.
Det är med ett styng av vemod jag konstaterar att jag inte är där.
Det är nämligen en festival som lämnat djupa spår efter sig.

Året var 2012. Jag och kollega Ricky Holmquist bilade till Karlstad lite på vinst och förlust. Vi hade egentligen ingen uppfattning alls om vad den där festivalen som hade flyttats från Karlskoga handlade om. Det enda vi visste var att programmet såg ganska skapligt ut

Och som några av de största storheterna vi har i det här landet levererade de där vackra dagarna i Värmland.

Följande är en helt sanningsenlig skildring av exakt hur det gick till.

* * *

01.05 natten mellan torsdag och fredag. Thåström har precis lämnat Stage of Joy.

Senior Holmquist: ”Jag vill inte prata om det här.”

Ni förstår förmodligen andemeningen. Ni skulle definitivt ha gjort det om ni sett det snudd på chockade uttryck som präglade Senior Holmquists ögon när han uttryckte de bevingade orden.

01.05 natten mellan fredag och lördag. Kent har precis lämnat Stage of Joy.

Senior Holmquist: ”Jag vill inte prata om det här.”

Ibland är konserter så hänförande, så vackra, så emotionellt uppslitande att det är omöjligt, för att inte säga rent av dumt och patetiskt, att försöka sätta ord på dem. Då är det bättre att bara hålla tyst.

01.05 natten mellan lördag och söndag. Lars Winnerbäck har precis lämnat Stage of Joy.

Senior Mjörnberg: ”Jag vill inte prata om det här.”

Jag hade precis fyllt 30 samtidigt som Linköpings okrönte konung tillsammans med ett gnissligt rockband bestyckat med The Hellacopters-musiker spred sin melankoli över nejderna.

Thåström, Kent och Lars Winnerbäck. Så vackert. Så stort. Så hänförande.

Det drabbade oss tre nätter i rad där på Putte i Parken.

De tog flera timmar innan vi, två tuffa ungdomliga herrar med vitt skiljda musiksmaker men som båda träffats av den överrumplande kraften från tre av Sveriges förnämsta liveakter, faktiskt kunde slå oss ner på balkongen med varsin whiskey och försöka rekapitulera vad fan som hände.

Jag blir fortfarande alldeles varm när jag tänker tillbaka på vad som hände de där nätterna i Mariebergsskogen. Jag kan inte förstå det. Men det gör mig lycklig.

Idag däremot, idag drog Putte i Parken igång och jag känner mest ett stort vemod över att inte vara på plats.