Ironi på fullt allvar med Solen

Solen, Dolores Haze
Debaser Medis
2015-05-01

De heter Solen men klär sig enbart i svart och ler sällan till aldrig. De har döpt sin turné till Tänker Inte Leva Life-turnén. De har köpt en autotune-pedal till sången som de använder på scenen, och de har en allmänt ironisk (och väldigt rolig) hållning i sociala medier. Solen osar av ironi, och kanske hör det ihop med att det är så lätt att jämföra dem med 90-talets Kent och Broder Daniel. En jämförelse de säkerligen är rätt trötta på, men som är svår att inte göra.

Vad som inte är särskilt ironiskt är musiken, de levererar låtarna på fullaste allvar. Det mesta av materialet kommer från fjolårets lysande platta ”Till dom som bryr sig”, vilket går hem hos publiken. Det gör också Bär mig från debuten, en av bandets absolut bästa låtar. I Genomskinlig får de uppbackning av Caroline Arvidsson som medverkar i låten på skivan. Vi får också höra en helt ny låt som handlar om någon som ”smakar socker och läppstift”. Det finns hopp för framtiden!

Solen må andas 90-tal och ironi, men de ger definitivt inte ett mossigt intryck. Alla fans av indierock borde ta nästa chans att se bandet live.

Dolores Haze.
Dolores Haze.

Ännu mindre mossiga är förbandet Dolores Haze som snarare andas framtid. Det är första gången som jag ser den hajpade lo fi-kvartetten som övertygar på scenen med attityd och ett gäng jävligt bra låtar. Det här vill jag se mer av!