Emil Fagander

Inte ens Bråvalla var gott nog

Bråvalla ville boka Kent. Men Sveriges största festival är inte gott nog åt Sveriges största band.
De vill ha sin egen festival.

Kent är en drömbokning för i stort sett alla svenska festivaler. Ett namn vars närvaro på konsertaffischen säljer inte bara en utan många extra biljetter.

Att bokningsagentens telefon gått varm inför sommaren får man ta som en självklarhet. FKP Scorpio-styrda Bråvalla, som redan sitt första år positionerade sig som Sveriges största festival, gjorde försök att knyta Eskilstunas finest till sig. Men fick nej.

Idag presenterades anledningen till varför. Kent anordnar sin egen festival.

Två storstäder. Två datum. 1 och 15 juni. Göteborg och Stockholm. Ullevi och Gärdet. Fler spelningar än så blir det inte i Sverige i sommar.

Storhetsvansinne?

Ja, självklart.

Nej, knappast.

Fansen kommer naturligtvis köpa hela den här grejen och allt som sägs om den. I det pressmaterial som kommunicerats ut berättar Kent att det här kommer bli deras egen vision av hur en festival ska gå till för att sedan rada upp några saker (mat- och dryckesservering, wow liksom) som hör vilken sketen festival som helst till.

Man säljer illusionen av att #Kentfest kommer vara något speciellt medan det i själva verket naturligtvis kommer vara som vilken festival som helst där folk dricker blaskig öl ur plastmugg och lyssnar på musik som blåser bort för att ljudvolymen är för låg. Men. Publiken kommer älska det. Bara att gruppen ger namn till evenemanget gör det till något extra.

För samtidigt som det finns ett tydligt drag av storhetsvansinne i att säga nej till de svenska festivalgiganterna för att sätta upp sitt eget evenemang råder ingen som helst tvekan kring att Kent kommer gå i hamn med det här.

Bandet har tagit sig till en sådan position i Sverige att de kommer undan med och kan lyckas med allt.

Från den katastrofala, dumdryga exklusiva spelningen i Hultsfred 2006 som föranleddes av en entré i helikopter till den helt vita spelningen på Stadion.

Kent vågar och Kent kommer undan med det.

Så att Kentfest på Ullevi och Gärdet ska bli något annat än succéer, det har jag väldigt svårt att tänka mig. Tove Lo, Nina Persson och Junip är redan klara för att vara publikens förspel till Kent.

Jag fascineras, men samtidigt… Är det inte lite trist att det inte blir någon kritikerrosad och publikkantad turné för ett band med potential att förgylla en hela sommar?

Jag är ganska övertygad att man tycker det om man sitter som bokare åt de svenska festivalerna.