In Flames är sjukt bra utan att imponera

Oavsett om In Flames turnerar runt och spelar på små klubbar med mindre scener eller gigantiska festivaler med hopptornshöga scener så är en sak alltid lika säker. Man bjuds på en grym show. En tisdag i oktober är inget undantag. Göteborgarna är en väloljad metal-maskin.

För så är det. In Flames har efter miljontals mil på vägarna skaffat sig en scenrutin som är imponerande. Man har gigat sig till en utomjordisk hög lägstanivå. Efter en titt i backspegeln efter gamla spelningar med bandet så hamnar i jämförelse denna Linköpingsspelning ganska långt ner på betygslistan. Men ändå, ÄNDÅ, är betyget så vansinnigt långt från att bli dåligt. Det finns alltid ett ess i metalärmen att plocka fram. Om det inte är en gammal stenhård raritet så är det en scenshow som är så snygg att hakan landar i golvet. Man vet aldrig vad man får på en In Flames konsert, men man vet att man aldrig lämnar den besviken.

Inför den här turnén har Anders Fridén och övriga medlemmar grävt långt ner i låtkistan och spikat fast en hel del gammal god skåpmat på setlistan, vilket gjort att en hel del publikfavoriter fått stryka på foten. Men vad gör väl det när varenda låt framförs och mottages som om de vore de största av hits.

Jag har under tidagskvällen fullständigt omöjligt att stå emot den brutala versionen av Take This Life, jag får nästan ducka från tryckvågen av Cloud Connected, jag tvingas sätta upp och skydda ansiktet som en boxare för att inte fullständigt knockas av Enter Tragedy..du kanske förstår vart jag vill komma. Och är det inte låtarna som gör sitt bästa för att köra över och mangla publiken så gör ljusshowen sitt yttersta för att förblinda och blända varenda en i lokalen. Det blir så fantastiskt snyggt. Det känns som om hela Östgötaslätten är ett enda stort ljusinferno.

Lovord och jubelsånger till trots så har jag och kommer garanterat se In Flames göra bättre spelningar än denna. Men om det var dåligt? Herregud nej. Mil ifrån. In Flames vet inte hur man gör en dålig spelning. Det är de alldeles för bra för.