”Hur och varför spelar jag som jag gör?”

Studiodagbok Chugger – Del 1
…Plötsligt var dagen kommen: Dagen då Chugger beger sig in i Gothenburg Rock Studios för att spela in nya skivan ’Human Plague’. David Pergament sitter med kaffekoppen i handen och lyssnar på en av de senaste tagningarna som spelats in. Varje trumslag, komp och fill analyseras och utvärderas.

-Under mina 21 år som trummis har jag hunnit göra nio inspelningar med olika projekt och konstellationer. Denna, tionde inspelning, skulle komma att markera ett genombrott i mitt trumspel.

Låt oss backa bandet, rulla tillbaks till stunden då de först klev in med instrumenten genom dörrarna på Gothenburg Rock Studios. Mycket noggrant monterades trummor och mikrofoner upp tillsammans med studiotekniker Daniel Antonsson. Antonsson som har spelat med band som Dark Tranquillity, Soilwork och bland annat spelat in nya stjärnskottet Amaranthe, fick deras fulla förtroende direkt genom sin opretentiösa, ödmjuka och smått tokiga personlighet. De två dagarna som följde gick åt att spela in skivans sex första spår.

 

-Två mycket viktiga frågor som genomsyrar trumspelet i denna produktion är ”Hur och varför spelar jag som jag gör?”. Dessa två frågor gjorde att jag och mina bandkamrater omvärderade låtarnas rytmiska strukturer. Med Antonsson som bollplank måste jag säga att jag är mycket nöjd med resultatet. Istället för att låta trummorna bestå av överkomplicerade och pretentiösa rytmer har vi valt att koncentrera oss på ”less is more” samt att spela efter vad som känns rätt för låten.

David funderar en stund och fortsätter därefter berätta om vägen till att hitta rätt sound för plattan och sitt trumspel rent generellt. Inspirationskällor kan ibland komma från oväntade håll, framförallt när det gäller metal och hårdrock.

-Tack vare stödet från vännerna omkring och inspirerande ord från mästare som Simon Philips (Toto) , Gavin Harrison (Porcupine Tree, King Crimson, 05Ric) och Benny Greb (Jerobeam, Bobby McFerrin, The Ron Spielman Trio), har jag omvärderat hur jag spelar trummor och framförallt varför jag spelar som jag gör. När det väl var dags för att spela in ’Human Plague’ var jag mentalt redo för att leverera mitt bästa! Denna approach till trumspel och komposition har gjort att låtarna har växt till sig till att bli köttiga och fläskiga.

I slutändan har Chugger utvecklat ett sound som är mognare, fetare, snyggare och kan ses som en fortsättning av det som är The Gothenburg Sound.