Hur Egon Kjerrman förgyllde Hultsfred

Mannen på bilden heter Ernst Egon Napoleon Kjerrman. Han är ett unikum, en urfader. The Original Allsångsledare på Skansen från 1956 och tio år framåt.Men det är inte därför Herr Egon Kjerrman har en speciell plats i mitt musikaliska hjärta.

Året var 2011. Jag och redaktörs-kollega Mjörnberg hade suttit vid vårt regnfuktiga tält på Hultsfredsfestivalen och förfriskat oss när jag kände att den tältvarma ölen behövde komma ut. Så jag tar mig med dansanta steg bort mot närmsta skogsbryn för att lätta på trycket.

 

Då hör jag den. Låten. Från ett glatt gäng några meter bort från min ”toalett”. Jag hade aldrig hört den innan, låten alltså. Men den fick regnmoln att försvinna. Kläder att torka och solar att uppenbara sig. I sinnet åtminstone.

 

Det är en sån där låt som är omöjlig att stå emot. En sån där låt som drar isär smilbanden och bildar en autostrada mellan månen och solen.

 

Egon Kjerrman – Kom ner från taket

 

Det är visserligen bara en låt. Men vilken låt sen.. Tack Egon Kjerrman. Tusen tack.