Historiens mest smaklösa omslag?

När Scorpions skulle skapa ett omslag till sin skiva Virgin Killer 1976 valde man att fota en 10-årig flicka. Naken. I en utmanande pose. Uttrycket ”dålig smak” har aldrig varit mer passande.

Det låter nästan som ett dåligt skämt så här 38 år senare. Jag kommer att tänka på den klassiska mockumentär-komedin ”This is Spinal Tap” där bandet precis ska släppa sin nya skiva ”Smell the glove”. De har lite svårigheter att sälja in omslagsidén med en naken, inoljad kvinna på alla fyra, med ett hundhalsband runt halsen och en man som trycker upp en svart handske i ansiktet på henne. ”Well, you should have seen the cover they wanted. It wasn’t a glove, believe me”.

Det var fiktion, men Scorpions omslag till ”Virgin Killer” är tyvärr verklighet. Jag väljer att nöja mig med beskrivningen i ingressen, men för den hugade går det att se här. BIlden tillsammans med skivtiteln är en perfect shitstorm.

Rudolf Schenker berättar i en intervju att idén kom från skivbolaget:

– We didn’t actually have the idea. It was the record company. The record company guys were like, ’Even if we have to go to jail, there’s no question that we’ll release that’.

I en annan intervju (källa Wikipedia) har han sagt att han tyckte omslaget var toppen och att han pushade bandet att gå med på den. Han har också sagt att Scorpions aldrig skulle göra något liknande igen.

Från dåvarande gitarristen Uli Jon Roth är det annat ljud i skällan:

– Looking at that picture today makes me cringe. It was done in the worst possible taste. Back then I was too immature to see that. Shame on me—I should have done everything in my power to stop it.

Uppriktighet eller en efterhandskonstruktion? Det är upp till var och en att bedöma. Fotograferade gjorde Michael von Gimbut, som i efterhand (återigen källa Wikipedia) har påpekat att den 10-åriga modellens mamma och syster, samt tre kvinnliga assistenter och Gimbuts fru var närvarande vid fotograferingen.

Som om det skulle göra saken bättre.

Det är dock inte så illa att världen var naiv 1976 och släppte förbi det här obemärkt. Omslaget skapade kontroverser redan när skivan släpptes och såldes i vissa länder inbunden i svart plast och i vissa länder med en annan omslagsbild.

Så sent som 2008 blev Wikipedia anmälda två olika gånger och undersöktes av FBI på grund av att omslaget finns på sajten.

Hur långt får man gå? När ska den konstnärliga friheten stoppas? En bit innan ”Virgin killer”-omslaget skulle jag säga.

Jag har absolut inget mot provocerande konst, tvärtom uppskattar jag det. Vad gäller skivomslag kan man nämna Mayhems ”Dawn of the black hearts” med en bild på Pelle Ohlin efter att han skjutit skallen i bitar. Eller ett nyare exempel, Sky Ferreiras debutalbum ”Night time, my time”, som kom förra året och visar Sky naken i en dusch.

Helt okej i min bok, båda två. Men när man gör ett omslag som i det närmsta kan kallas barnporr och där man måste börja fråga sig vad som är lagligt och inte, då har man gått för långt.

I helgen som gick greps konstnären Dan Park – igen. Han har tidigare dömts till fängelse för hets mot folkgrupp och är nu misstänkt för samma brott igen. Jag såg flera personer som reagerade mot bilderna där polisen bär ut hans rasistiska tavlor från en utställningslokal och skrek om konstnärlig frihet.

Men det finns en gräns även för konstnärlig frihet. Dan Park har korsat den flera gånger. Och Scorpions korsade den 1976.