Helt omöjligt att sätta etikett på

Det finns något spännande med musik som inte går att etikettera. Musik som kränger fram och tillbaka utan att bli fast i något som helst fack. Tyred Eyes befinner sig just precis där på nya given ”Elevetor” som släpps idag.

Det är förstås så att risken för ett splittrat uttryck är överhängande om man vägrar foga sig i ledet och hålla sig till en och samma musikstil. Men det är en fälla som Tyred Eyes effektivt steppar undan.

tyredeyesomslagOrkestern gör den här gången musik som passar utmärkt att släppas dagen efter ett val som gjort Sverige till ett kallare, brunare land att leva i. ”Elevator” är en kylslagen, grå och bister skiva där en ödesmättad känsla ligger som ett tungt tryck över lyssnaren och där ljudbilden är slamrigt oroande. Skavande på ett sätt som är tilltalande i all sin kantighet.

Där har ni skivans röda tråd. Det som fogar samman spåren på ”Elevator” till en njutbar helhet.

För rent musikaliskt blandar och ger den här orkestern ordentligt. Ena stunden är det pop som gäller, i andra stycken gränsar det till shoegaze eller rock och hela tiden experimenterar bandet med ett punkigt driv som gör ”Elevator” till en smutsigare upplevelse än mycket annat som kommer stämplas som pop eller rock i år.

Sången är ömsom manlig, ömsom kvinnlig (så väl Martin Toresson som Johanna Hellqvist gör lysande insatser) och ombytligheten är stor. Tonvikten ligger på känsla snarare än hittighet, men trots det lyckas en och annan yster liten vitaminrefräng tränga igenom.

Tyred Eyes vägrar helt enkelt konsekvent att låta sig stämplas med en specifik etikett.

Det är just det som gör ”Elevator” så bra.

Att det avslutande spåret heter Love & Loss och är skivans starkaste stund känns på något sätt bara väldigt, väldigt logiskt.